ustavni_sud_copy97594.jpgKuća ljudskih prava Zagreb izražava zadovoljstvo činjenicom što inicijative za raspisivanje referenduma kojima bi se ozbiljno narušila Ustavom i međunarodnim konvencijama garantirana ljudska prava nisu prikupile dovoljan broj potpisa građanki i građana Hrvatske. Pozivaju Hrvatski sabor da bez obzira na neuspjeh građanskih inicijativa zatraži pravorijek Ustavnog suda o navedenim referendumskim pitanjima.

Smatraju kako referendumska pitanja o ograničavanju prava manjinskih saborskih zastupnika i otkazivanju Istanbulske konvencije nisu u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava, odnosno da predstavljaju ozbiljno kršenje temeljnih prava pripadnika nacionalnih manjina i prava žena na zaštitu od nasilja.Istovremeno, u kontekstu Istanbulske konvencije smatraju važnim da Ustavni sud također da svoj pravorijek o tome može li se referendumom odlučivati o otkazivanju ratificiranih međunarodnih ugovora, posebno ugovora o zaštiti i promociji ljudskih prava

"Izuzimanje predstavnika manjina u zasebnu skupinu zastupnika predstavljalo bi nerazmjerno i neopravdano kršenje aktivnog biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina i povredu nacionalne ravnopravnosti kao jedne od temeljnih vrednota ustavnog poretka RH. Podsjećamo također da je sužavanje manjinskih prava u suprotnosti i s međunarodnim pravnim standardima koje se Hrvatska obvezala poštovati", stoji u priopćenju.

Istovremeno, u kontekstu Istanbulske konvencije smatraju važnim da Ustavni sud također da svoj pravorijek o tome može li se referendumom odlučivati o otkazivanju ratificiranih međunarodnih ugovora, posebno ugovora o zaštiti i promociji ljudskih prava. Važno je ustavno-sudskom praksom otkloniti trenutnu mogućnost zlouporabe demokratskog instrumenta referenduma za zadiranje u ljudska prava manjinskih i društveno ugroženih skupina.

Za kraj, Kuća ljudskih prava Zagreb pozdravlja najavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o pokretanju postupka za izmjenu i dopunu postojećeg Zakona o referendumu kojim bi se razriješile postojeće pravne praznine te poziva da se zakonski onemoguće referendumske inicijative koje za cilj imaju direktnu ili indirektnu derogaciju stečenih ljudskih prava.

Ključne riječi: referendum, Kuća ljudskih prava
<
Vezane vijesti