Foto: Roda<br>Foto: Roda
Život u zajednici nije privilegij nego odgovornost društva prema osobama s invaliditetom. Prisutnost i zajednički život s drugima u zajednici temeljni je preduvjet njihovog potpunog sudjelovanja i participacije u društvu te ostvarivanja temeljnih ljudskih prava.

Pravo na život u zajednici temeljno je pravo svakog čovjeka. Vođeno tim imperativom Ministarstvo socijalne politike i mladih protekle tri godine nastavlja aktivno provoditi projekt deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi, čiji je konačni cilj da osobe s invaliditetom više ne žive u institucijama, nego da ih se putem organiziranog stanovanja uključi u život zajednice.

U Republici Hrvatskoj samo u zadnje tri godine 400 osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama izašlo je iz institucije te počelo živjeti u stambenim zajednicama

Život u zajednici nije privilegij, nego odgovornost društva prema osobama s invaliditetom. Prisutnost i zajednički život s drugima u zajednici temeljni je preduvjet njihovog potpunog sudjelovanja i participacije u društvu te ostvarivanja temeljnih ljudskih prava.

Procesom deinstitucionalizacije daje se prilika osobama s invaliditetom da ponovno postanu punopravni članovi društva i steknu predispozicije za samostalni život. U Republici Hrvatskoj samo u zadnje tri godine 400 osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama izašlo je iz institucije te počelo živjeti u stambenim zajednicama, gdje uz podršku asistenata stječu životne vještine i sudjeluju u aktivnostima zajednice.

Od 1997. godine deinstitucionalizirane su ukupno 692 osobe koje borave u 185 stambenih zajednica. Po Operativnom planu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi i drugih pravnih osoba koje obavljaju djelatnost socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj predviđeno je da 1.043 osobe iz 32 ustanove bude deinstitucionalizirane do kraja 2016. godine.

Ključne riječi: osobe s invaliditetom
<
Vezane vijesti