Foto: Glane23, Wikimedia<br>Foto: Glane23, Wikimedia
Dr. Sanja Musić Milanović nezgrapnom je izjavom o mogućnosti da se "crni kruh reže na tanje šnite, što je jeftinije i zdravije" na sebe navukla bijes javnosti, što je u drugi plan bacilo program HZJZ-a koji je predstavljala, a koji bi mogao imati veće i dalekosežnije posljedice.

"Ako zanemarimo komponentu na neki način možda i financijskog ulaganja u zdravlje, crni kruh možete izrezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije". Izjavila je to dr. Sanja Musić Milanović, voditeljica Odjela za prevenciju debljine Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija Izaberi zdravlje, emitiranoj u utorak, 28. listopada.

Zbog te je rečenice postala vijest dana, prenijeli su je i mediji u regiji, društvene mreže vrvjele su raznovrsnim komentarima i (audiovizualnim) interpretacijama, a bilo je tu i usporedbi s Marijom Antoanetom i njenom poznatom izjavom "Ako nemaju kruha, neka jedu kolače".

Hrana iz kutije nije hrana, to je kemija i to treba jasno reći. Na kutijama piše da je u hranu dodano željezo, kalcij, vitamini… pa građanima to izgleda super. A HZJZ to još i potiče lijepeći na kutije etiketu "zdravo", kaže Mirela Blažanović

S jedne se strane tako našla svekolika javnost, koja već godinama jedva "pliva" u vodama krize pa joj je ova izjava premijerove supruge – jer to je očito njena važna odrednica – otjerala "kazaljku u crveno", a s druge nutricionisti, koji su ustvrdili da je Musić Milanović de facto rekla istinu: crni je kruh zdraviji i njegova je nutricionistička vrijednost veća od one bijelog kruha pa tako i tanja kriška crnog kruha ima veću prehrambenu vrijednost od "zidarske" kriške bijeloga. Stoga bijelog kruha pojedemo (i kupimo/za nj potrošimo) više.

"Ovih dana se dosta piše o tome da je Hrvatska četvrta zemlja po pretilosti u Europskoj uniji. Savjet gospođe Musić MIlanović, da ga je dao netko drugi, zapravo bi bio sasvim dobar i kreće se prema onome što je i naš cilj: educirati roditelje kako za manje novca zdravije hraniti djecu", kaže Mirela Blažanović, predsjednica udruge Roda.

U sjeni nezgrapno izrečene, ali zapravo točne "krušne" izjave ostala je najava novog projekta Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo "Partnerstvo za zdravlje", koji se sastoji od dva modula: "Preporučuje HZJZ" i "Tvrtka prijatelj zdravlja".

Modul "Preporučuje HZJZ" za cilj ima označavanje zdrave hrane, što naoko izgleda sasvim pozitivno, no Blažanović ističe da tu postoji kvaka. Naime, te će se oznake stavljati samo na već zapakirane proizvode.

"Ta 'zdrava hrana' nije, nažalost, mrkva, kupus, kukuruz ili ječam, već su to između ostalog i šarene, preslatke 'žitarice' u još šarenijim kutijama, onih proizvođača koji su i prije sponzorirali projekte i akcije HZJZ-a, a čak ako i nisu sponzorirali (u što je lako posumnjati), onda su se barem pojavljivali kao partneri. HZJZ bi, ako je neovisan, trebao poticati konzumaciju zdravih namirnica, budući da to, dugoročno gledajući, prevenira mnoge bolesti. To se zove preventiva.

Ta "zdrava hrana" nije, nažalost, mrkva, kupus, kukuruz ili ječam, već su to između ostalog i šarene, preslatke "žitarice" u još šarenijim kutijama

Hrana iz kutije nije hrana, to je kemija i to treba jasno reći. Na kutijama piše da je u hranu dodano željezo, kalcij, vitamini… pa građanima to izgleda super. A HZJZ to još i potiče lijepeći na kutije etiketu 'zdravo'. To vam je kao da sada netko kaže da je light Cola zdrava zato što nema šećera", naglasila je Mirela Blažanović. Najavila je i da će udruga Roda uskoro krenuti u svehrvatsku akciju promoviranja zdrave prehrane u školskim ustanovama pa bi slijedom toga bilo u najmanju ruku zgodno osigurati da zdrava hrana doista i bude zdrava, a ne samo da ima npr. tridesetak posto manje šećera pa da ponosno nosi etiketu "Preporučuje HZJZ".

Zanimljivo je i da je ovaj program HZJZ na svojim web-stranicama uspješno "maskirao" ubacivši ga pod - Odjel za komunikacije. Transparentno i svima na oku.

<
Vezane vijesti