Foto: M.K.Foto: M.K."Nerealna obećanja o zapošljavanju daju lažnu nadu stanovnicima rudarskih sredina u Jugoistočnoj Europi i bespotrebno odlažu neminovnu tranziciju energetskog sektora ka obnovljivim izvorima energije. Rad većine ovih termoelektrana i rudnika je već sada ekonomski neisplativ, a nastavak subvencioniranja ovog sektora nije održiva opcija", zaključak je najnovijeg izvještaja CEE Bankwatch mreže. Ističe se i kako je broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije u EU dostigao brojku od 1,5 milijuna - to su alternative za nova radna mjesta.

Zbog ovih razloga potrebno je hitno napraviti i provesti plan preusmjerenja privrede ovih lokalnih zajednica, zaključak je izvještaja CEE Bankwatch mreže, u čijoj su izradi sudjelovali i predstavnici nevladinih organizacija iz Jugoistočne Europe.Kako stoji u izvještaju, sve vlade zemalja Jugoistočne Europe, pa tako i vlasti u Bosni i Hercegovini, moraju prestati s preuveličavanjem mogućnosti za zapošljavanje u sektoru ugljena i početi razmatrati druge načine za stimulaciju zaposlenosti

"Za razliku od većine rudnika i termoelektrana u regionu, broj radnika u termoelektrani Gacko je u porastu. Elektroprivreda Republike Srpske sama je izašla sa objašnjenjem da je ovakav potez pokušaj da se riješi nezaposlenost u Republici Srpskoj, umesto da je iznijela tvrdnje o neophodnosti ovakvih radnih mesta. Očigledno je da su nova radna mjesta politički motivisana, jer ne postoji nikakvo razumno opravdanje za istim", istaknula je Duška Kudra iz Centra za životnu sredinu.

"Vlade u regionu tvrde da je industrija uglja održiva i tim izjavama samo obmanjuju građane. Fosilna industrija umire i obećanja da će se otvarati nova radna mjesta drže radnike i lokalne zajednice zarobljene u nerealnim obećanjima", naglasila je Iona Ciuta, koautorica studije i koordinatorica sektora energije u Bankwatchu.

"Priče o izgradnji novih termoelektrana su odvlačenje pažnje od realnosti situacije pošto će rudnici ionako morati drastično smanjiti broj zaposlenih. Nažalost u protekle dvije decenije niti jedna vladajuća garnitura u BiH nije bila dovoljno hrabra da se uhvati u koštac sa ovim problemom i pokrene društveno odgovorne procese kojim bi se broj zaposlenih u rudnicima racionalno smanjio", rekao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

Kako stoji u izvještaju, sve vlade zemalja Jugoistočne Europe, pa tako i vlasti u Bosni i Hercegovini, moraju prestati s preuveličavanjem mogućnosti za zapošljavanje u sektoru ugljena i početi razmatrati druge načine za stimulaciju zaposlenosti, posebno u sektoru obnovljivih izvora energije. 

<
Vezane vijesti