diana_magdic_copy64724.jpgU državi i gradu toliko apsurdne svakodnevice da satiričke Facebook grupe uspješno na vlast dovode gradonačelnika (koji će ipak teško nadmašiti prošlogodišnju premijersku akviziciju), u Dioklecijanovoj se palači posljednjih tjedana odvija drama u kojoj tridesetak godina stara anarho-umjetnička udruga Adria Art Annale, uz podršku skupine zainteresiranih građana, jedina štiti svjetsku baštinu i vlasništvo Republike Hrvatske.

Nadležne službe i institucije, Grad Split, Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Splitu, Građevinska inspekcija... – nisu do danas adekvatno reagirale ni po jednoj podnesenoj prijavi 10. svibnja te je stanovnicima Splita i Udruzi na raspolaganju ostala samopomoć. Skupina građana RH, uz sve od naših novaca plaćene i zakonski obavezne državne službenike, prisiljena je sama čuvati pojedinačno zaštićeni objekt nulte kategorije, Palaču D'Augubio, u zaštićenom sklopu Dioklecijanove palače, spomeniku svjetske baštine, a pritom je izložena manje ili više suptilnim prijetnjama, vrijeđanju, maltretiranju pa i fizičkim napadima. Zašto tako, državo? 

Nakon što je Grad, vjerojatno uslijed medijskog pritiska, izdao nalog investitoru da napusti prostoriju i vrati je u prvobitno stanje, a koji investitor navodno nije primio pa stoga po njemu nije ni postupio, očito je da će pod svaku cijenu nastojati zadržati otetih petnaestak kvadrataEksponirani predstavnik investitora, bivši nogometaš Darko Miladin, kaže da na samom cardu gradi hotel, iako se, sudeći prema dostupnim podacima o objektu, vjerojatnije radi o grozdu apartmana. Uz suglasnost Ivice Pavića, odnosno Grada Splita, za potrebe rekonstrukcije kuće Cvitanić na adresi Dioklecijanova 2, ušao je prije nekoliko mjeseci, a prema tom dokumentu privremeno, i u jednu od prostorija udruge na susjednoj adresi i na susjednoj katastarskoj čestici, u Dioklecijanovoj 1. Tu je prostoriju, za koju udruga već preko 15 godina ima ugovor s Gradom Splitom i za koju uredno plaća najam, pripojio svojem posjedu i zazidao vrata.

Prema izjavi koju je novinaru Sandiju Viduliću dao Miladinov, vrijeđanju i agresiji osobito sklon punac, Vinko Šimunović, objavljenoj u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom Iz Banovine su nam rekli da tako postupimo, namjera investitora bila je otkupiti zauzeti prostor od države kada se ona upiše kao vlasnik – za sada se u zemljišniku vodi kao općenarodna imovina – a do tada ostaje, milom ili silom, u prostoru kojem niti je vlasnik niti je u legalnom posjedu. Navodno im je obećana i prednost na natječaju za gradske prostore, "jer imaju više od 90 posto vlasništva". Nakon što je Grad, vjerojatno uslijed medijskog pritiska, izdao nalog investitoru da napusti prostoriju i vrati je u prvobitno stanje, a koji investitor navodno nije primio pa stoga po njemu nije ni postupio, očito je da će pod svaku cijenu nastojati zadržati otetih petnaestak kvadrata. Na jedva izborenom sastanku u Gradu Splitu, održanom u petak 26. svibnja, usprkos tome što je na njemu uz predstavnike udruge i odvjetnike, bio prisutan i gospodin Miladin, povjerenica Vlade RH Branka Ramljak propustila mu je uručiti nalog da napusti prostoriju i vrati je u prvobitno stanje te će ga ponovno poslati poštom (?!). Trebamo li se pitati zašto Grad investitoru kupuje vrijeme?

Udruga koja je u dobroj vjeri privremeno napustila prostoriju kako bi omogućila investitoru da vrši radove, odmah je po otkriću zida alarmirala nadležne, uključujući UNESCO, te medije, ali s obzirom da je zakonski rok da se vrate u oteti posjed samo mjesec dana, odmah su pristupili rušenju. Dvadesetak dana kasnije, pokazuje se, bili su potpuno u pravu. Iako je pola metra debeo betonski zid, u koji je investitor ugradio i arheološki materijal valjda zatečen na lokaciji (?!), srušen u potpunosti, umjesto njega je investitor zavario metalnu ploču te je prošli četvrtak, nakon što su članovi udruge uspjeli izrezati manji otvor, ponovno zavario i podupro s nekoliko stotina kila željeznih profila i šipki.

Za sada, i Republika Hrvatska, i Grad Split, i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Splitu, i Građevinska inspekcija, propustili su spriječiti devastaciju kulturnog dobra i okupaciju vlastite imovine. U međuvremenu se na lokaciji odvijaju verbalni i fizički sukobi u kojima intervenira Za sada, i Republika Hrvatska, i Grad Split, i Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Splitu, i Građevinska inspekcija, propustili su spriječiti devastaciju kulturnog dobra i okupaciju vlastite imovinejedino policija, uglavnom korektno, ali i uz zanimljive i potencijalno opasne propuste. Na primjer, ne pozovu svjedoke koje predlože sudu, a i snimljenog napadača koji je prošli tjedan nasrnuo fizički na građane okupljene u znak podrške umjetnicima optužuje prekršajno po blažem stavku zakona nego umjetnike "jer su vikali". Protekli vikend policija je poduzimala istražne radnje po kaznenoj prijavi zbog izloženih umjetničkih radova, umjetnici ponovno probijali zid, Miladin ga opet pokušao zatvoriti, policija nije intervenirala jer im je "obećao da neće". To sve plaćaju građani RH. Zašto tako, državo?

Ovo nije ni prvi pokušaj otimačine tuđeg, privatnog ili državnog vlasništva, niti je prvi put da se prema Pravilniku o jednostavnim građevinama izvode radovi za koje je potrebna građevinska dozvola, niti je prvi primjer fatalne devastacije kulturne baštine RH. Mnogi su i uspjeli, bez ikakvih posljedica ili sankcija, na takav način ostvariti ogromne profite na štetu javnog interesa. Nije prvi put, ali u svim tim slučajevima akteri u Gradu Splitu i KO Split koji, u najmanju ruku, ne reagiraju, uglavnom su iste osobe. Ipak, ovdje se radi o neobično "čistom" slučaju iz perspektive inspekcijskog nadzora pa je stoga sumnja da svjedočimo svjesnoj i ciljanoj povredi zakona RH od strane više službenih osoba, izgleda, osnovana.

Misli li zaista ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek da je mudro na funkciji pročelnika KO Split zadržati Radoslava Bužančića koji je sam izjavio da "zatražio inspekcijski nadzor", iako je po članku 73. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara trebao donijeti hitne mjera zaštite i očuvanja kulturnog dobra i to baš rješenja o obustavi radova na kulturnom dobru? Podebljajmo apsurd detaljem da stan spomenutog pročelnika Bužančića od sporne lokacije dijeli samo jedan zid, dok novi novcati oluk dijeli s investitorom, pa tako, kada već ništa ne vidi, zasigurno čuje sve što se događa. Da čuje, pokazao je i pozivima policiji zbog buke. U nadzoru formalni upravitelj UNESCO-ovim lokalitetom nije viđen, a do danas nisu dostavljeni ni traženi dokumenti koji bi potvrdili je li ga uopće bilo. Prošlo je već dosta godina od kada je trijumfalno paradirao Splitom mašući zelenim žigom, odnosno novostečenim ovlastima da zatvori svako gradilište za koje sumnja da se na njemu ne radi Misli li zaista itko u Gradu Splitu da se prepuštanje gradskih i državnih prostora sileđijama i/ili investitorima koji ga bez ikakve osim profitne strategije sustavno gentrificiraju i uništavaju – upravljanje gradskom imovinom?prema konzervatorskim smjernicama. Gdje je sad? Zašto tako, državo?

S obzirom na sadržaj prijave, rokove i tenzije, nije li Građevinska inspekcija možda trebala promptno reagirati, prije nego je u zaštićeni spomenik bez ikakvih dozvola zalivena betonska ploča, bespravno pripojen prostor na drugoj katastarskoj čestici i prije nego je došlo do fizičkih sukoba?

Misli li zaista itko u Gradu Splitu da se prepuštanje gradskih i državnih prostora sileđijama i/ili investitorima koji ga bez ikakve osim profitne strategije sustavno gentrificiraju i uništavaju – upravljanje gradskom imovinom? Hoće li ovaj "mali" i "čist" slučaj napokon odgovoriti na pitanje je li ova država jadna rupa koju može reketariti ili platiti svaka budala s građevinskom firmom ili je ipak u stanju pokrenuti zakonske procese da se zaštiti? Čak i ogrezla u korupciju, nevjerojatno je da riskira status zaštićenog spomenika svjetske baštine zbog 300 eura/noć koje će neki poduzetnik ili "poduzetnik" strpati u džep, a još nevjerojatnije da zbog istog iznosa riskira živote i zdravlje svojih građana. Ili se radi o sasvim drugim iznosima u džepovima nekih drugih ljudi, onih koje je zakon imenovao da ga štite?

S obzirom na ova otvorena pitanja i alarmantnu situaciju na terenu, udruga će se kroz ovaj tjedan i peticijom obratiti institucijama s molbom da rade svoj zakonima određeni posao – čuvaju nacionalni i javni interes. Odgovorni građani RH pozvani su se pridružiti apelu.  


Dragi čitatelji i čitateljice, H-Alterova budućnost je kontinuirano neizvjesna. Ako vam se sviđa ovo što čitate i želite podržati naš daljnji rad, možete nam pomoći svojom donacijom i/ili proširiti riječ među svojim prijateljima. Solidarno za slobodno novinarstvo i veliko hvala svima.
<
Vezane vijesti