H-alter objavljuje dnevnik Vere Petrinjak Šimek, zagrebačke gradske zastupnice. Na gđu. Veru, dugogodišnju ekološku aktivisticu, teško da bi se mogla primijeniti izreka da su svi političari isti. Već na početku usprotivila se dodjeljivanju sinekure Tatjani Holjevac, prigovara na skupštinskim čašćenjima, neekološkom razbacivanju papirom, "zakučastim" formulacijama o zastupničkim naknadama. Što li tek slijedi?

bandiczida.jpg

Gradonačelnik Milan Bandić je nekoliko puta prije glasanja o GUP-u ponovio kako je siguran da ćemo ga izglasati, ali da će on u rujnu donijeti novi "pravi GUP."

fabijanic.jpg

22. veljače 2013: Trka za fontanama se nastavlja

Gradonačelnik je najavio da ćemo za desetak dana vidjeti prezentaciju projekta uređenja postojećeg Trga Franje Tuđmana s fontanama (ah, opet fontane!), koje bi trebale biti na krovu javne garaže uz Reljkovićevu ulicu, ali se garaža neće graditi nego samo fontane, pa ćemo izgubiti parkiralište.

garazatuskanac_941.jpg

Debakl Bandićevog koncepta izgradnje javnih garaža u centru grada: Program zaštite i poboljšanja kakvoće zraka propisuje povećanje tarifa za parkiranje radi sprečavanja dotoka vozila u središnje dijelove grada, ali garaže zjape prazne, pa gradonačelnik predlaže snižavanje cijene parkiranja u garažama. A Skupšitna odbija njegov prijedlog!

29. listopada 2012: L'etat c'est moi!

Ma koliko izvješće o radu gradonačelnika Bandića bilo detaljno i sveobuhvatno, u njemu se ne može naslutiti nijedan problem niti konflikt, iako se zna da je toga u prvom polugodištu ove godine bilo i previše. Taj dokument zahtjeva mnogo činovničkog rada, ali nije podloga za kreativni razgovor.

slavko_kojic.jpg

Država traži od Grada 337 milijuna kuna poreznih prihoda u svojevrsni fond solidarnosti. Gradski pročelnik za financije Slavko Kojić prezentirao je detaljne pokazatelje iz kojih proizlazi da Slavko Linić nije u pravu kad traži taj novac. SDP-ovac Igor Rađenović morao je vješto manevrirati da se ne odredi tko je u pravu, država ili grad.

jakusevac1.jpg

31. kolovoza 2012: Treba raditi na smanjenju otpada

Cjelovit sustav rješenja problema otpada gradske službe još nisu definirale, iako se indirektno uvijek govori o spalionici kao jedinom rješenju. No prijedlog Zelene akcije je puno prihvatljiviji.

kampus_borongaj_10.jpg

24. srpnja 2012: Glavno je da ništa ne ostane neizgrađeno

Na izvanrednoj, 40. sjednici Skupštine Grada Zagreba usvojena je Odluka o izradi urbanističkog plana uređenja Studentskog kampusa Borongaj. Rečeno je da se radi o povijesnoj odluci.

kampus_borongaj.jpg

16. srpnja 2012: "Borongaj" kao neslana šala

Program za izradu plana uređenja Studentskog kampusa "Borngaj" predviđa da studenti u tom kampusu veslaju po jezerima i kanalima. Kako znam da tamo postoji samo jedan presušeni potočić, odlučila sam pročitati sve priložene dokumente, da vidim radi li se o ozbiljnom materijalu ili o neslanoj šali.

excavator2.jpg

Gradonačelnik Bandić se veže na Program iz 2011. godine gdje su radovi na Cvjetnom i kod NSB-a bili predviđeni, pa kaže da je na temelju toga stvorio obaveze koje nije mogao prekinuti. Graditeljstvo se javlja kao jedan nadsustavni akter koji provodi svoju volju zahvaljujući političarima.

jagiceva_017.jpg

Na stotinjak koraka od Arhitektonskog fakulteta na parceli bivše Zagrebačke tvornice duhana u Jagićevoj ulici raste deseterokatnica. Koji su arhitekti izradili projekt takvog monstruma i koji sud časti arhitektonskog ceha se ogradio od ovog projekta i zatražio oduzimanje licence počiniocima?

sava_1.jpg

29. travnja 2012: Izlazak na Savu

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i potencijalni budući gradonačelnik Davor Bernardić, najavili su izlazak grada na Savu. Kad bi se takve seanse trgovaca nekretninama događale prvi puta i kad bih uopće mogla ozbiljno shvaćati sve te orne gradograditelje, obuzeo bi me egzistencijalni strah.

1. travnja 2012: Besupuća ZG-urbanizma

Večer uoči zadnje skupštinske sjednice održana je u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske promocija knjige Davorina Stipetića, "Zagreb između kaosa i vizije". Radi se o zbirci provokativnih eseja o putovima i stranputicama zagrebačkog urbanizma tijekom zadnjih pet godina.

 

57290.jpg

U vrijeme teške recesije kad Vlada RH preokreće svaku lipu radi štednje, kad Grad Zagreb ima sve manje prihode, a Holding sve veće gubitke i kad se podižu cijene komunalija, zaista je neumjesno trošiti 17,6 milijuna kuna za nepotrebno opločenje Cvjetnog trga.

kraljica_2_189.jpg

30. siječnja 2012: Koliko košta "Snježna kraljica"?

Iako smo na samom početku izgradnje skijaškog centra za svjetske kupove upozoravali da će to biti financijski i ekološki debakl, gradonačelnik još uvijek tvrdi da je ponosan na to svoje veledjelo. Kaže da grad plaća samo četiri milijuna kuna za taj cirkus, a za ostalo neka pitamo upravu skijališta.

12. prosinca 2011: Ministar okolišanja

Osobno sam sudjelovala u radu povjerenstva koje je provelo istragu protuzakonitih "ispravki" zagrebačkih prostornih planova. Iako je mišljenje Ministarstva zaštite okoliša, koje potvrđuje naše nalaze, bilo već davno napisano, HDZ-ov ministar Branko Bačić ga je zadržao u ladici i uputio Državnom odvjetništvu tek nakon izbora.

magarac.jpg

Ovih je dana na Preradovićevom trgu postavljen cvjetni magarac, koji bi trebao animirati građane da se izjasne podržavaju li ponovno preuređenju tog trga. Treba li ga ignorirati ili reagirati na ovu opasnost još veće degradacije trga?

Ping-pong sa cijenom dječjih vrtića

vrtic_2.jpg

Iako je Skupština odbila prijedlog gradonačelnika da se uspostavi skala koja bi ovisila o dohotku roditelja, on je ponovno došao na skupštinu s istim prijedlogom, ne otvorivši mogućnosti nikakvog dijaloga i sporazuma sa zastupnicima, koji su umjesto dohodovnog tražili imovinski cenzus.

Kako se konzultirati  bazom?

gradska_skupstina.jpg

Prije glasanja u Skupštini, nužno bi bilo savjetovati se sa što većim brojem ljudi. No, kako to provesti u nekoliko dana koji stoje na raspolaganju između dobivanja dnevnog reda i održavanja sjednice? Ukoliko čitaoci imaju kakav konstruktivni prijedlog, vrlo bih ga rado pročitala na stranicama ovog glasila.

Kako oploditi kapital u Zagrebu

zagreb.jpg

Dovoljno je kupiti malu parcelicu i dogovoriti s trećim urbanistom da se raspiše urbanističko-arhitektonski natječaj, u kojem arhitekti nacrtaju neboder. Potom pravnik (Že-Ho) napiše odgovarajuću odluku o izradi urbanističkog plana koja ima za cilj "ugraditi u urbanistički plan rezultate natječaja"...

vrticcbandic.jpg

22. travnja 2011: Bandić ide do kraja

Gradonačelnik je ovoga puta uputio predsjedniku skupštine dopis kojim ga obavještava da obustavlja od primjene odluku o predškolskim ustanovama koju je skupština prekjučer jednoglasno utvrdila, i da od skupštine traži da u roku od petnaest dana utvrdi novu odluku, prema njegovu zahtjevu.

Ako je vjerovati gradonačelnikovim obećanjima, za dvadesetak dana saznati će se hoće li Bandić još jednom ignorirati prijedloge Skupštine te sadrži li njegov korigirani prijedlog GUP-a pripremu za izgradnju garaže kod Hrvatskog narodnog kazališta.

Građanski bunt na Marsu

antivlada_12.3.180.jpg

Odvijaju se veliki prosvjedi ulicama Zagreba, pa sam očekivala malo ozbiljniju atmosferu na sjednici Skupštine, posebno zabrinutost gradonačelnika. No, to je bilo naivno s moje strane, jer se na sjednici nije niti osjetio, a još manje spominjao građanski bunt, kao da se on događa na Marsu.

25. veljače 2011: Gradonačelnik kratkoga fitilja

y255821613266323.jpg
bernardic.jpg

27. rujna 2010: Kako s gradskim taksijima

taxi_97b.jpg
varsavska_16_07_597.jpg

24. svibnja 2010: Strategija za izlazak iz Varšavske

Nitko od Hotoa ne traži da odustane od projekta u cjelini, kako on prezentira problem i prijeti se milijunskim odštetama. Traži samo da on odustane od javne garaže i rampe. Kad bi umjesto garaže kapaciteta 400 mjesta imao samo 50 mjesta, ne bi trebao kopati još pet podzemnih etaža, tunel i rampu u Varšavskoj.

vera.jpg
bandic_arena_845.jpg

Zastupnici su utvrdili da je trošenje gradskog novca u svrhu ispunjavanja raznoraznih obećanja iz predizbornih kampanja dovelo do velikog deficita. A upravo zbog takvih poteza koji Grad već godinama vode u krivom pravcu, neće biti lako doći do boljih rezultata.

5. travnja 2010: Bandić podnio neistiniti izvještaj o radu

bandic.jpg

Zastupnici su utvrdili da Bandić nije podnio izvješće o radu gradonačelnika, nego zbir izvještaja svih gradskih ureda. Rečeno je i da je izvještaj neistinit, jer se nijednom riječju ne spominje da je pet od ukupno šest izvještajnih mjeseci gradonačelnik bio odsutan - u izbornoj kampanji za predsjednika države!

22. ožujka 2010: Maltretiranje HNS-ovog građevinskog lobija

gradska_skupstina1_190707.jpg

14. veljače 2010: Junaci Varšavske ulice

prosvjedvarsavska3.jpg

23. prosinca 2009: Rovovski rat

zagreb_skupstina.jpg

28. studenoga 2009: Garaža pod konjskim repom

jelai_1.jpg

6. studenoga 2009: Uzlet mladih SDP-ovaca

skupstina.jpg

13. listopada 2009: Otvoreno pismo Zoranu Milanoviću

milanovic.jpg
bakovic.jpg
holding.jpg

24. kolovoza 2009: Ave Caesar morituri te salutant

bandic2.jpg

17. kolovoza 2009: Bilješke gradske zastupnice

započinje objavljivati dnevnik Vere Petrinjak Šimek, zagrebačke gradske zastupnice. Na gđu. Veru, dugogodišnju ekološku aktivisticu, teško da bi se mogla primijeniti izreka da su svi političari isti. Već na početku usprotivila se dodjeljivanju sinekure Tatjani Holjevac, prigovara na skupštinskim čašćenjima, neekološkom razbacivanju papirom, "zakučastim" formulacijama o zastupničkim naknadama. Što li tek slijedi?

vera_charlie.jpg
Ključne riječi: bilješke gradske zastupnice
<
Vezane vijesti