Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscGradske vlasti u Berlinu odlučile su za stotinjak milijuna eura kupiti 670 stanova na jednoj od prestižnijih lokacija u gradu, kako bi se spriječilo privatne vlasnike da podignu stanarine. Stanari su mjesecima prosvjedovali protiv predaje vlasništva drugoj privatnoj kompaniji, a njihovi napori rezultirali su odlukom da blok stanova otkupe gradske vlasti. Gradske vlasti u Berlinu u lipnju su donijele i odluku o zamrzavanju cijena najamnina za idućih pet godina, a taj bi zakon trebao biti usvojen početkom iduće godine.

Prema pisanju Guardiana, stanovi su kupljeni od privatne kompanije Predac, koja ih je inicijalno namjeravala prodati najvećoj berlinskoj tvrtki za nekretnine Deutsche Wohnen. Stanari u Aleji Karla Marxa tada su se pobunili protiv prodaje strahujući da će takva transakcija između dviju privatnih kompanija dovesti do rasta stanarina.

Vlasti u Berlinu prošli su mjesec donijele odluku i o zamrzavanju cijena najamnina za period od sljedećih pet godina, s namjerom da se odluka primjenjuje retroaktivno od 18. lipnja, nakon što se usvoje sljedeći zakonodavni koraci. Namjera je retroaktivne klauzule spriječiti sve vlasnike nekretnina koji u velikoj mjeri panično podižu cijene u međuvremenu - ali još ostaje vidjeti kako će to biti izvedeno, budući da se ne očekuje usvajanje zakona do siječnja 2020. godine.

Također, prije mjesec dana Berlin je s još devet europskih gradova poslao otvoreno pismo čelništvu Europske unije, u kojem se traži da se nešto poduzme po pitanju reguliranja kratkoročnog turističkog najma i priuštivog stanovanja u gradovima diljem Europe.

<
Vezane vijesti