Foto: MA 22Foto: MA 22Glavni grad Austrije od 21. rujna sufinancira popravke kućanskih i drugih aparata s do 100 eura.

U slučaju oštećenja ili kvara razni uređaji poput tostera, usisivača ili perilica rublja često završe u smeću iako se mnogi od njih daju popraviti te se još dugo mogu koristiti.

Kako bi spriječila stvaranje dodatnog otpada i time doprinijela očuvanju okoliša, austrijska prijestolnica nedavno je uvela vaučere za popravke. Od 21. rujna građanke i građani Beča mogu ih zatražiti putem posebne internetske stranice te uz njih umanjiti iznos popravka za 50 %, odnosno za do najviše 100 eura. Vaučeri također pokrivaju troškove procjene kvara u visini do 45 eura, čak i ako se ispostavi da se nešto ne isplati popravljati.

Vaučeri vrijede za gotovo sve vrste popravaka, bez obzira na to radi li se o kućanskim aparatima, elektroničkim uređajima, sportskim spravama ili pak namještaju i odjeći, a mogu se iskoristiti isključivo u servisima koji su uključeni u Bečku mrežu servisa za popravke (Reparaturnetzwerk Wien), a koji sudjeluju u ovoj inicijativi.

Članica bečkog poglavarstva za okoliš Ulli Sima, koja je zaslužna za pokretanje inicijative, istaknula je njezinu višestruku korist. Osim što doprinosi zaštiti klime, tamošnja gradska uprava na ovaj način pruža potporu servisima koji su pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, dok građanima omogućava uštedu novca.

Inicijativa traje tri godine, a Grad Beč u ove je svrhe izdvojio ukupno 1,6 milijuna eura. Već u prvih nekoliko dana vaučeri za popravak izazvali su velik interes građana, kazala je Ulli Sima. No još nije poznato koliko ih je građana dosad zatražilo ili iskoristilo.

Ključne riječi: Beč, popravljanje
<
Vezane vijesti