mladi_mzos.jpgPrilog o aktivizmu mladih prati studentsku prosvjednu akciju ispred MZOS-a kojom su studenti tražili promjenu natječaja za dodjelu državnih stipendija.

Početkom lipnja, točnije od 1. do 6. lipnja, dvije studentice postavile su šator ispred zgrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) kako bi izrazile nezadovoljstvo zbog višemjesečnog kašnjenja isplate stipendija. Tijekom dana pridružili su im se i drugi studenti te su MZOS-u odaslali zahtjev za promjenom pravila i uvjeta natječaja za dodjelu i isplatu državnih stipendija te isplatu zakašnjelih. U sklopu "kampiranja" aktivistice su tijekom šest dana organizirale i razne popratne aktivnosti, poput prosvjeda ("fešte"), zajedničkog učenja za ispite i održavanja nastave na mjestu akcije, podršku akademskih profesora i raznih udruga te pozivanja šireg društva na solidarno uključivanje.

U prilogu, između ostalih, sudjeluju inicijatorice prosvjedne akcije – dvije od tri djevojke koje su započele akciju (Espi Tomičić i Dorotea Šušak), njihovo profesor (Goran Pavlić) koji je organizacijski podržavao prosvjed, grupa studenata Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti te član Mreže Mladih Hrvatske (Karlo Kralj).

Ključne riječi: mladi, aktivizam, Mreža mladih Hrvatske
<
Vezane vijesti