Zelena energetska zadruga i REGEA osmislili su program podrške Akcelerator za gradove, prvi takav i jedinstven program u Hrvatskoj.

Mnogi europski i svjetski gradovi planiraju izaći iz karantene snažniji i zdraviji te odgovoriti na gospodarsku krizu kombinacijom zelenih razvojnih rješenja i novih poslova za grad i građane - povećavaju se kilometri biciklističkih staza, zelene, rekreativne te pješačke zone kako bi zrak ostao čist bez štetnih plinova iz motoriziranog prometa budući da su upravo osobe s respiratornim problemima najranjivije na koronavirus. Planiraju se intenzivne energetske obnove domova i zgrada te solarizacija krovova. Gradovi se transformiraju u zelenija, zdravija i otpornija mjesta za život svojih građana. A što planiraju hrvatski gradovi?

Devet hrvatskih gradova, Velika Gorica, Vrbovec, Karlovac, Sveta Nedjelja, Zabok, Pazin, Poreč, Rovinj, Ivanić Grad idu u smjeru energetske i klimatske tranzicije putem uključivanja u Akcelerator za gradove gdje će dobiti mogućnost da svoje projekte razvijaju uz pomoć relevantnih stručnjaka za teme u Hrvatskoj. Gradovi koji se želi uključiti mogu se prijaviti ovdje.

Zelena energetska zadruga i REGEA osmislili su program podrške Akcelerator za gradove, prvi takav i jedinstven program u Hrvatskoj. Akcelerator je osmišljen u suradnji s gradovima kako bi čelnici unutar i izvan gradskih vijećnica mogli nadvladati prepreke, redizajnirati procese provedbe projekata i testirati društvene i tehničke inovacije koje mogu poboljšati život stanovnika u gradu. Program podrške je podržan od strane Zajednice inovacija za klimu Europskog Instituta za inovacije i tehnologije – EIT Climate-KIC-a.

Što je točno Akcelerator za gradove?

Akcelerator za gradove je jedinstveni program podrške fokusiran na gradove koji daje znanje, resurse i alate za klimatsku i energetsku tranziciju gradova. Za savladavanje izazova s kojima se gradovi suočavaju potreban je doprinos različitih sektora, razine vlasti, civilnog društva i stanovnika, a akcelerator okuplja sve te dionike kao jedan povezani kotač promjene.

“Gradove vidimo kao aktivne nositelje lokalnih rješenja za izgradnju održivosti i otpornosti na promjene koje dolaze. Udružili smo snage u pronalaženju odgovora na lokalne izazove te ćemo omogućiti mentorsku i tehničku podršku gradovima pri implementaciji lokalnih rješenja. Cilj nam je potaknuti što više gradova da se odvaže i krenu u smjeru energetske i klimatske tranziciji te pozivamo i druge gradove da se priključe Akceleratoru za gradove”, objašnjava Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge, voditeljica programa podrške.

Akcelerator je osmišljen kao 8 - mjesečni program, a zbog epidemije koronavirusa i preporuka epidemiologa za održavanje fizičke distance, kroz mjesec svibanj aktivnosti se održavaju isključivo putem digitalnih alata odnosno webinara:

  • 6. svibnja u 13h - Kako oživjeti ulice i trgove u vašem gradu? Poveznica:  meet.google.com/qio-xrxg-ypx
  • 14. svibnja u 13h - Kako doći do zajedničkih rješenja u gradovima?
  • 20. svibnja u 13h - Kako stvoriti mogućnosti za solarizaciju gradova?
  • 27. svibnja u 13 - Kako provoditi urbanu energetsku obnovu u skladu s Europskim zelenim planom?

Akcelerator je započeo s dva važna digitalna eventa koja su se održala u travnju. Prvi je Izazov Danas za sutra kojeg je Zelena energetska zadruga organizirala s Gradom Križevcima. Uključivanjem raznih lokalnih dionika, ZEZ je uspješno mobilizirao lokalnu zajednicu koja je tražila rješenja za otporan i neovisan grad nakon krize.

Drugi je uslijedio tjedan nakon - nacionalni hackathon VersusVirus kojeg su, uz ostale partnere, organizirani ZEZ i REGEA, a na kojem je 15 timova i 50 sudionika zajedno “hakirali” probleme izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Akcelerator za gradove provodi se od strane Zelene energetske zadruge, Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, Udruge gradova RH i Programa Zajednice inovacija za klimu Europskog Instituta za inovacije i tehnologije – EIT Climate-KIC-a, a podržan je od strane Terra Hub-a, Energy Cities, programa EUKI te EU programa Horizon 2020.

<
Vezane vijesti