Fotografije: Luka Resanović<br>Fotografije: Luka Resanović
Radnici prosvjedovali zbog skidanja Končara s popisa strateški važnih poduzeća.

Nekoliko stotina radnica i radnika okupilo se danas u dvorištu zgrade Končara kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade koja je na telefonskoj sjednici skinula njihovo poduzeće s popisa strateški važnih poduzeća, i time otvorila vrata privatizaciji. Današnji prosvjed je organiziran hitno zbog izvanrednih okolnosti, a to je Vladina objava poziva za iskazivanje interesa i dostavu obvezujućih ponuda za kupnju dionica Končar Elektroindustrije d.d. Zagreb.

Prosvjed je organizirao Sindikat metalaca Hrvatske, a njihovi članovi su se megafonom obratili okupljenom radništvu.

"Končar je hrvatski Mercedes i inteligencija Hrvatske. Telefonskom odlukom, Vlada je otvorila natječaj za prodaju 20 posto dionica. Fondovi u rukama već imaju 38 posto, a ako se proda i tih 20 posto, nitko ne zna što će biti s ovih 3200 radnih mjesta, plus onih 1000 iz KPT-a (Končar-Energetski transformatori op.a). Oni sada rasprodaju ono malo vrijednoga što je ostalo u Hrvatskoj. Jedina garancija da se radna mjesta zadrže jest da država zadrži dionice. Stoga danas poručujemo Vladi da telefonskom sjednicom vrati Končar na popis poduzeća koje su u državnom strateškom interesu", rekao je predsjednik SMH-a Vedran Dragičević koji je nakon toga pozvao radnike na kolektivni zvižduk telefonskoj sjednici Vlade.

Dragičević je dodao i da je Končar prošle godine imao 178 milijuna kuna dobiti, a da je uprava odlučila da se taj novac investira u dalji razvoj ove firme. Okupljenima se obratila i predsjednica koordinacije sindikata Končara Slavica Pranjić koja je upozorila na silaznu putanju broja radnika u Končaru koja bi mogla doseći samo dno.

"Za vrijeme socijalizma nas je bilo 28 000, danas nas ima 3 600. Ako ovako nastave, sutra nas možda neće biti. Kažu da vrijedimo 360 milijuna kuna, mi smatramo da vrijedimo puno više. Končar je uvijek bio nešto i netko. Nadam se da nas neće prodati i da će se vratiti onaj naš Končar kakav želimo i kakav smo godinama stvarali", rekla je.

Regionalni povjerenik SMH-a Siniša Kosić izrazio je sumnju u namještanje prodaje, ali i u loš scenarij kakav smo već vidjeli u drugim poduzećima.

"Slali smo pisma nadležnim minstarstvima, ali nismo dobili odgovor. Ne znam namješta li se prodaja kome jer je dan kratki rok, ali imam pravo sumnjati. Tko bi od direktora fondova rekao javno da daje 300 milijuna, a da upravni odbor tvrtke o tome prije nije raspravljao. Načelno nisam protiv privatizacije ako vidim program kupca koji razvija društvo, a ne da ga osakati i uzme najbolje. Ono što se napravilo s Plivom, INA-om, Ericssonom, T-Comom nije bilo dobro. Ericssonovih inženjera je nekoć bilo 4 - 5 000, danas ih ima 1 000. Završili su na burzi ili prijevremenoj mirovini. To je loš način restrukturiranja koji se kod nas provodi. Restrukturiranje znači presložiti i dalje razvijati, a ne klještiti firmu", rekao je Kosić koji se pritom požalio kako smo inertno društvo.

Za kraj, Dragičević je pozvao na prosvjed na Trgu bana Jelačića u utorak 31. svibnja u 10.30.

Današnji radnički zvižduci mogu se ponoviti i u utorak, ali ozbiljnija borba treba i ozbiljnije zahtjeve. Sindikalno rukovodstvo stoga mora postaviti zahtjev protiv bilo kakve privatizacije ove strateški važne tvornice koja postoji već više od 30 godina. Upravo se takvim djelima radnicima i javnosti pokazuje izlaz iz inertnosti.

Ključne riječi: privatizacija
<
Vezane vijesti