Foto: A.K.Foto: A.K.Ženska mreža Hrvatske: "Krv socijalne radnice doslovno je na rukama napadača, ali metaforički ona je na rukama sustava."

Ženska mreža Hrvatske, zgrožena ubojstvom socijalne radnice Blaženke Poplašen i ranjavanjem pravnika Ivana Pavića u CZSS Đakovo, podsjeća na nedostatke sustava socijalne zaštite koji se reflektiraju na osnovnu sigurnost zaposlenih. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ovaj tragični događaj još jednom je upozorio na opasne uvjete rada socijalnih radnica i radnika od čega većinu čine žene. One su svakodnevno izložene prijetnjama, od kojih veliki broj dolazi od počinitelja partnerskog nasilja. Toleriranje nasilja, koje se očituje u neprocesuiranju i blagim kaznama koje se izriču počiniteljima, rezultira eskalacijom nasilja, a ponekad i smrću, kao što se dogodilo jučer.

ŽMH: "Nacionalna sigurnost nije ulaganje u obrambeni i vojni sustav nego prije svega ulaganje u sigurnost građana i građanki u njihovom svakodnevnom životu i radu."

Podsjećamo da je socijalni rad prevladavajuće ženski sektor te je neprovedba rodno osjetljivih mehanizama i rodna neosviještenost vladajućih struktura dovela do njegovog zanemarivanja. Stalno izostaju dugo godina najavljivane nužne reforme koje uključuju i uspostavu sigurnosnog sustava zaštite te osiguranje dovoljno sredstava za njegovo funkcioniranje.

Upozoravamo da se loši uvjeti rada reflektiraju prvo na zaposlene, a onda i na korisnike/ce, od kojih veliku većinu čine žene koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje. Krv socijalne radnice doslovno je na rukama napadača, ali metaforički ona je na rukama sustava.

Podsjećamo da nacionalna sigurnost nije ulaganje u obrambeni i vojni sustav nego prije svega ulaganje u sigurnost građana i građanki u njihovom svakodnevnom životu i radu. Stoga tražimo od Vlade RH potpunu reformu sustava socijalne skrbi i osiguranje sigurnosnih preduvjeta za rad. Ulaganjem u sustav socijalne skrbi Vlada pokazuje odgovoran pristup prema svojim građanima i građankama.

Ovim putem izražavamo najdublje suosjećanje s obiteljima i kolegama i kolegicama žrtava ovog strašnog zločina. 

<
Vezane vijesti