zeleni_telefon.jpgU pola godine 1263 građana podnijelo je prijave na Zelene telefone Hrvatske, a i dalje se najviše njih odnosi na kategoriju otpad. "Građane najvećim dijelom brine neprimjereno odlaganje i zbrinjavanje otpada odnosno ilegalna odlagališta otpada", ističu iz Mreže Zelenih telefona.

072 123 456 je broj Zelenog telefona, servisa na koji građani diljem Hrvatske mogu dojavljivati o raznim problemima okoliša i davati prijedloge, a dežurni na telefonu, aktivisti iz organizacija civilnog društva, prenose informaciju nadležnim institucijama. Pozitivna promjena u zaprimljenim prijavama je povećan je broj upita o mogućnostima odvojenog odlaganja pojedinih vrsta otpada. Iz Mreže Zelenih telefona ističu Pozitivna promjena u zaprimljenim prijavama je povećan je broj upita o mogućnostima odvojenog odlaganja pojedinih vrsta otpadakako su zaprimili 177 prijava u kategoriji zelenilo, što čini 14 posto ukupnih prijava u ovoj godini.

Osim vrlo čestih prijava građana iz urbanih sredina, koje se odnose na održavanje javnih zelenih površina, povećan je broj prijava parcela na kojima raste ambrozija. Tome doprinose pojedinačne akcije lokalnih vlasti kojima građane pozivaju na prijavljivanje takvih parcela.

Iako je cilj Zelenih telefona da potakne građane na aktivno sudjelovanje i samostalno sudjelovanje u rješavanju problema u okolišu činjenica je da su najveći dio prijava aktivisti Zelenih telefona prenosili nadležnim institucijama i rješavali samostalno. U ovom razdoblju čak 67,27 posto prijava je anonimno što sugerira da je kod građana prisutan strah od javnog istupanja.

aem_copy98174.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

 

Ključne riječi: okoliš, zaštita prirode
<
Vezane vijesti