Foto: Sindikat bicklistaFoto: Sindikat bicklista"Tražimo da se uz Savu što prije uredi put za bicikliste i šetače do Zaprešića", poručili su akcijom čišćenja članovi nekoliko udruga.

Postavljanjem pješačko-biciklističkog putokaza prema Zaprešiću obilježena je protekle subote, 22. travnja, akcija čišćenja ilegalnog odlagališta otpada u Podsusedu. Građani Podsuseda i Zaprešića okupljeni oko inicijative udrugâ Sindikat biciklista, BIOM i Eko-2000 time su iskazali želju da se zapušteni puteljak uz Savu što prije uredi u pravu biciklističko-pješačku stazu prema susjednom Zaprešiću.

Ako želite biciklom putovati između Zagreba i Zaprešića, na raspolaganju vam je samo opasna Aleja Bolonje kojom vozači u automobilima jure i brže od dopuštenih 80 km/h.

"Ako želite biciklom putovati između Zagreba i Zaprešića, na raspolaganju vam je samo opasna Aleja Bolonje kojom vozači u automobilima jure i brže od dopuštenih 80 km/h. Zato tražimo da se uz Savu što prije uredi put za bicikliste i šetače čime bi se povezala ova dva grada. To je važno za sigurnije putovanje biciklom na posao ili fakultet, ali i da omogući izletnicima iz Zagreba da biciklima posjete Zaprešić i okolicu", poručio je Vladimir Halgota iz Sindikata biciklista. "Ovaj pješačko-biciklistički putokaz prema zaprešićkim jezerima smo odlučili postaviti baš zato da pokažemo da je riječ o svega par kilometra udaljenosti, ali zbog nedostatka infrastrukture ljudima uopće nije u svijesti da bi taj put mogli obaviti i biciklom", dodao je Halgota.

Pozivu na akciju čišćenja odazvalo se pedesetak građana Zaprešića i Podsuseda, uz volontere Sindikata biciklista i BIOM-a. Pri tome je osobito veselje izazvao dolazak desetak mališana iz podsusedskog izviđačkog odreda Lastavice. Zajedničkim snagama izvukli su iz grmlja toliko smeća da je veliki kamion Čistoće morao tri puta dolaziti po prikupljene gomile.

Nakon završenog čišćenja ceste i otkrivanja putokaza prema Zaprešiću, sudionici akcije prošetali su zapuštenim puteljkom uz Savu uz predavanje ornitologa Vedrana Lucića iz BIOM-a te dalekozorima promatrali ptice i njihova gnijezda.

Biciklisti su nakon toga produžili prema Zaprešiću te riječnom skelom prešli Savu i vratili se u Podsused sa svetonedeljske strane. Biciklistička vožnja prema središtu Zagreba pratila je tragove popularnog vlaka Samoborček, za čiju još uvijek očuvanu trasu su Sindikat biciklista i Društvo arhitekata Zagreb izradili idejni prijedlog prenamjene u posebnu biciklističku magistralu. Izgradnjom ovih 10-ak kilometara biciklističke magistrale od Podsuseda do središta Zagreba bi i izgradnja podsusedske staze prema Zaprešiću dobila svoj puni smisao, zaključuju iz Sindikata biciklista.

<
Vezane vijesti