Foto: H. Š.<br>Foto: H. Š.
Pred Hrvatskim saborom danas su aktivisti Zelene akcije i GONG-a održali prosvjednu akciju u povodu predstojećeg glasanja o izmjenama Zakona o strateškim investicijskim projektima upozorivši na izglednu mogućnost da se tim izmjenama umjesto investitora u Hrvatsku privuku – špekulanti.

"Zakon o strateškim investicijskim projektima potrebno je ukinuti, a ne mijenjati, jer ovakva 'ekspresna' zakonska rješenja mogu privući u prvom redu špekulante, a ne ozbiljne investitore sa zatvorenim financijskim konstrukcijama."

Naglasili su to danas Zelena akcija i GONG na prosvjednom performansu koju su organizirali ispred Hrvatskog sabora u povodu glasovanja o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o strateškim investicijskim projektima (ZOSIP). Postavili su dva štanda, pri čemu je jedan bio za strateške projekte, a drugi za obične građane. Građani su trebali čekati u dugačkom redu, dok su u drugom redu, puno kraćem, stajali privilegirani investitori za koje ne vrijede uobičajena pravila.

"Umjesto najavljenih pozitivnih učinaka na gospodarstvo i razvoj, važeći Zakon o strateškim investicijskim projektima zapravo je legalizirao hrvatski status quo – zemlje neefikasne uprave koja nema viziju niti kompetencije za upravljanje razvojem. Prema aktualnim izmjenama i dopunama zakona, uvodi se nova kategorija tzv. potencijalnih investitora i potencijalnih strateških projekata koji svoje projekte mogu realizirati i na pomorskom dobru.

U novom prijedlogu ovog zakona i dalje ostaju isti neprihvatljivi elementi kao i u postojećoj verziji zakona. Ne postoji obaveza izrade detaljnih i urbanističkih planova uređenja za strateške projekte, čime se smanjuje kontrola gradnje u najosjetljivijim krajolicima Hrvatske te praktički dokida sudjelovanje javnosti u realizaciji projekata. Kriteriji za proglašenje strateških projekata su nejasni i podložni interpretaciji, a o proglašenju strateških projekata gotovo samostalno odlučuje Vlada, bez ikakvih konzultacija s građanima, pa čak i bez konzultacija sa Saborom.

Ne postoji obaveza izrade detaljnih i urbanističkih planova uređenja za strateške projekte, čime se smanjuje kontrola gradnje u najosjetljivijim krajolicima Hrvatske te praktički dokida sudjelovanje javnosti u realizaciji projekata

Donošenjem ovog propisa, a sada i njegovim izmjenama i dopunama, Sabor šalje poruku da nema povjerenja u važeće propise, kao ni u stručne službe u nizu resora - od obrazovanja, preko poljoprivrede do turizma, prostornog planiranja i zaštite okoliša. Ovaj Zakon ulagačima umjesto transparentnih, predvidljivih i provjerenih procedura i standarda nudi razne prečice u zaobilaženju postojećih propisa.

Zelena akcija i GONG upozoravaju i na činjenicu da su ove izmjene zakona išle u hitnu saborsku proceduru s potpuno neadekvatnim obrazloženjem i dokumentom Prethodne procjene učinka propisa, koji je čista lakrdija i uvreda za zainteresiranu javnost, ali i sve javne službenike koji proteklih godina rade na razvoju ovog alata čija je svrha donošenje kvalitetnijih i provodljivijih propisa.

Ovakav zakon za privlačenje investicija apsolutno je nepotreban jer je poznato da su ključni razlozi zbog kojih investitori zaobilaze Hrvatsku razne administrativne barijere, pravna nesigurnost te neriješeni imovinskopravni odnosi. Zbog toga je jasno da je potrebno riješiti navedene probleme, a ne donositi te sada mijenjati zakon koji će omogućiti drugu privatizacijsku pljačku", ističe se u priopćenju Zelene akcije i GONG-a.

<
Vezane vijesti