Foto: EJFFoto: EJFEuropska komisija predložila je novi akt kojim bi se ojačala zaštita zviždača u cijeloj EU, a cilj je uspostaviti sigurne kanale za prijavljivanje kršenja prava unutar organizacija, kao i za prijavljivanje tijelima javne vlasti. Ujedno će se zviždači zaštititi od otpuštanja, nazadovanja i drugih oblika odmazde te će se nacionalna tijela obvezati da obavješćuju građane i osiguravaju edukacije o postupanju prema zviždačima za tijela javne vlasti.

Nedavni skandali, kao što su Dieselgate, Luxleaks, Panamski dokumenti ili aktualna otkrića u vezi s društvom Cambridge Analytica, pokazuju da zviždači mogu igrati važnu ulogu u otkrivanju nezakonitih aktivnosti koje ugrožavaju javni interes i dobrobit građana.

"Brojni nedavni skandali možda nikad ne bi izbili da upućene osobe nisu smogle hrabrosti progovoriti. Međutim, te su se osobe izložile velikom riziku. Stoga, ako bolje zaštitimo zviždače, lakše ćemo otkrivati i sprječavati štetu koju javnim interesima nanose prijevare, korupcija, izbjegavanje plaćanja poreza na dobit ili pak štetu za ljudsko zdravlje ili okoliš. Ne bi se smjelo kažnjavati one koji postupaju ispravno", izjavio je Ako bolje zaštitimo zviždače, lakše ćemo otkrivati i sprječavati štetu koju javnim interesima nanose prijevare, korupcija, izbjegavanje plaćanja poreza na dobit ili pak štetu za ljudsko zdravlje ili okoliš. Ne bi se smjelo kažnjavati one koji postupaju ispravnoprvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Vĕra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, dodala je kako nova pravila o zaštiti zviždača predstavljaju prekretnicu jer, drži Jourová, u globaliziranom svijetu, u kojem je iskušenje da se u utrci za zaradom krše zakoni ponekad preveliko, moramo podržati one koji se ne boje izložiti riziku kako bi razotkrili ozbiljne povrede prava EU-a.

Prijedlogom se osigurava zaštita na razini EU za otkrivanje povreda zakonodavstva u područjima javne nabave; financijskih usluga, pranja novca i financiranja terorizma; sigurnosti proizvoda; sigurnosti prijevoza; zaštite okoliša; nuklearne sigurnosti; sigurnosti hrane i hrane za životinje, zdravlja i dobrobiti životinja; javnog zdravlja; zaštite potrošača; privatnosti, zaštite podataka te sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava. Primjenjuje se i na povrede pravila o tržišnom natjecanju, povrede i zlouporabe pravila o porezu na dobit te nanošenje štete financijskim interesima. Komisija potiče države članice da uz te minimalne standarde na temelju istih načela uspostave i sveobuhvatne okvire za zaštitu zviždača.

Tako će sva poduzeća s više od 50 radnika ili s godišnjim prometom koji premašuje 10 milijuna eura morati uspostaviti interni postupak za obradu prijava zviždača. Novim će aktom biti obuhvaćena i sva državna i regionalna tijela javne vlasti te općine s više od 10 000 stanovnika.

<
Vezane vijesti