blood_coal_conceptart_002_copy46427.jpgPriča o kobnom lancu ugljena vodi nas u kolumbijsku regiju Cesar koja je jedan od izvora ugljena za termoelektranu Plomin. Ne propustite novi animirani film u produkciji Zelene Istre!

Regija je nekoć bila poznata po poljoprivrednoj proizvodnji, a danas je poprište razmahale rudarske industrije. Industrije, koja proizvodi kameni ugljen.

Lokalne zajednice koje žive u blizini rudnika ugljena moraju otići. Svoj jedini dom ne žele napustiti, ali zrak je zagađen. Ugljena prašina prekrila je lišće avokada, naranči i guava. Toksini i teški metali nataložili su se u tlu i vodi. Rijeke su preusmjerene u rudnike. U nekoć tako plodnom kraju, Majka Zemlja izgubila je svoju mudrost i snagu. Nema više ni uzgoja platana, juke ili domaćih životinja. Bolesni su svi, izgubili su sve.

Ugljena prašina putuje s ugljenom iz Cesara i zagađuje regiju Magdalena. Pješčana obala gdje se planina Sierra Nevada de Santa Marta spušta u Karipsko more crna je i siva. Na horizontu su hrđave olupine, a zubati fosilni zmaj pljuje ugljen u brodove. U zaljevu nema više ribe, račića, ni školjaka. Ribari i njihove obitelji su gladni. Nema vode, ni odvodnje, ni cesta, ni bolnica. Ostaje samo patnja i briga za bolje sutra.

Stradavaju i radnici u rudnicima. A sindikalisti i kritičari ugljena lako mogu postati mete kriminalaca. Neki su već smrtno stradali, a sumnja se da su korporacije upletene u zločine.

I dok se planinski vrhovi Sierre Nevade tope zbog izgaranja ugljena i klimatskih promjena, a njene obronke nagrizaju kamenolomi i rudnici, nepravedan model razvoja temeljen na prekomjernoj eksploataciji prirodnih resursa ugrožava i opstanak autohtonih naroda...

Redatelj: Vibor Juhas

Scenarij: Vanja Marković, Vibor Juhas, Dunja Mickov

Animacija: Vibor Juhas

Dizajn likova: Vibor Juhas

Kompoziting: Vibor Juhas

Montaža: Vibor Juhas Zvuk: Vibor Juhas

Glazba: Anel Blagajčević

Umjetnički direktor: Vibor Juhas

Produkcija: Udruga Zelena Istra 2017.

Ključne riječi: Kolumbija, Zelena Istra, Plomin C, ugljen
<
Vezane vijesti