Foto: Inicijativa Građanke i građani RijekeFoto: Inicijativa Građanke i građani RijekeRijeka je bila prvi hrvatski grad koji se, još 2018. godine, usprotivio održavanju Hod za život - manifestacije čiji je cilj degradirati razinu stečenih ženskih (i ljudskih) prava. Riječkim primjerom u narednim godinama vodili su se i Sisak, Zadar i Split te neki manji hrvatski gradovi, u sve većem broju poručujući kako se ne slažu s idejama da je nadzor nad ženskim tijelima pitanje države i društva./ Događaj je otkazan!

Inicijativa Građanke i građani Rijeke i ove godine poziva na okupljanje kojim će se glasno reći NE! Hodu za život, skupu kojim se, sad već nažalost treću godinu zaredom u politički podobno vrijeme, artikuliraju nebulozne, izvrnute i manipulativne poruke o tome što je ljudski život i koje su njegove vrijednosti, te koje slobode i prava iz toga posljedično proizlaze. Umjesto hoda, kakav se održavao prošlih godina, ove će se godine u Rijeci održati skup Za slobodu, u subotu 27. lipnja u 10 sati na Klobučarićevom trgu. Sudionice i sudionike skupa poziva se na pridržavanje preporuka HZJZ-a: pridržavanje fizičke distance i, u slučaju kada je potrebno i primjenjivo, nošenje zaštitnih maski.

Kako se bliži datum održavanja parlamentarnih izbora, u javnom prostoru umjesto konkretnih političkih programa prevladavajućima postaju ideološka pitanja i pitanje autonomije nad ženskim tijelom koji se tretira se kao primarni problem države, iako su nepotizam, korupcija i siromaštvo ono što zapravo ugrožava živote građanki i građana Hrvatske.

Iako je skretanje pozornosti javnosti na pitanja autonomije nad ženskim tijelom dobro, Građanke i građani Rijeke žele naglasiti da su ženska prva važna tema tijekom cijele godine, a ne samo prije izbora. Da žene još uvijek nisu izborile ravnopravnost plastično pokazuju izjave hrvatskih političara o “ozbiljnim”, muškim izbornim listama u odnosu na, valjda, neozbiljne liste na kojima ima podjednak broj žena. “Žene se još uvijek boje progovoriti o nasilju u obitelji i još uvijek postoje one kojima je iz nasilničkih odnosa teško istupiti zbog kompleksne socio-ekonomske petlje. I konačno, premda je sve navedeno tek vrh sante leda, ljudska prava i slobode kakve sada baštinimo stjecali smo stoljećima, u krvi, uz odricanja, u lomovima povijesti. Nemojmo dopustiti da nam procure kroz prste!”, poručuju Građanke i građani Rijeke.

Svake se godine ponadamo da nećemo morati reći, Rijeko brani svoje slobode, no od 2018. kad smo to prvi put rekli/e, kao da je situacija samo gora. Mi naše slobode ne damo! Ne dozvoljavamo da političari i političarke ulaze u naše živote, obitelji, u naše maternice! Ne dozvoljavamo da se preko žrtava nasilja, preko žrtava silovanja, osvajaju jeftini politički bodovi! Ne dozvoljavamo da nam fašisti kroje sudbine i određuju tko je pogodan biti punopravan građanin/ka, a tko onaj/ona drugog reda.

I ne dozvoljavamo da nas uvjeravaju da nismo za život! Mi jesmo za život - za slobodan život i za slobodan izbor! Za život u kojem ima mjesta za svih i sve! Za život koji se ne svodi na spajanje kraja s krajem, na život u kojem političari odgovorno obnašaju svoju funkciju, za život u zemlji koja doista jeste servis svojih građana. Zato ćemo to (opet) morati javno reći. Rijeko, 27. 6. od 10 sati stojimo Za slobodu.