fond55_copy49232.jpgS obzirom na činjenicu da je u ovom trenutku ukupno traženi iznos oko 3 milijuna kuna, dok Fond 5.5 raspolaže sa 705 tisuća kuna, mogućnost doniranja je i dalje otvorena. Cilj je uz pomoć dodatnih donacija pružiti podršku još većem broju socijalno ugroženih zagrebačkih kućanstava koja ispunjavaju sve uvjete.

U srijedu, 29. travnja u ponoć istekao je rok za prijave za dodjelu financijskih potpora iz Fonda 5.5 za kriznu podršku nakon potresa. Za podršku iz Fonda u dva se tjedna od otvaranja javnog poziva 15. travnja prijavilo čak 189 zagrebačkih kućanstava, a ukupni zbroj traženih iznosa iznosi oko 3 milijuna kuna. Zakladno vijeće Fonda će u narednim danima razmatrati valjane prijave, rangirati ih u skladu s unaprijed određenim kriterijima, te donijeti prijedlog odluke o dodjeli potpora. Prioritet će imati socijalno ugroženi - obitelji s djecom koje imaju ispodprosječne prihode, staračka kućanstva i osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima, te kućanstva koja uključuju starije osobe, ili osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima. Korisnici Fonda dobivena će sredstva moći iskoristiti za hitne popravke materijalne štete ili za jedan do tri mjeseca najma stana. S obzirom na činjenicu da Fond 5.5 u ovom trenutku raspolaže sa 705 tisuća kuna, a da osnivači Fonda žele pomoći što većem broju socijalno ugroženih kućanstava koja su poslala prijavu i ispunjavaju uvjete, humanitarna akcija prikupljanja donacija se nastavlja.

Podsjetimo, Fond 5.5 osnovale su inicijativa "Zagreb Earthquake Relief“ i SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost sa 620 tisuća kuna koje su članice inicijative – pet Zagrepčanki koje žive i rade u Amsterdamu – prikupile crowdfunding kampanjom. Osnovna svrha Fonda 5.5 je pružanje krizne financijske podrške socijalno ugroženim građankama i građanima Zagreba koji su se zbog potresa našli u krajnjoj nesigurnosti i oskudici, a podrška koja im je trenutno na raspolaganju ne odgovara na njihove egzistencijalne potrebe.

Građani i tvrtke koje žele pomoći, svoj doprinos mogu dati uplatom na žiro račun Zaklade SOLIDARNA IBAN HR2424020061500078406, s opisom plaćanja “Za Fond 5.5” i pozivom na broj 03-2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT je ESBCHR22.

Osim sredstava kojima je Fond osnovan, "Zagreb Earthquake Relief“ i SOLIDARNA su za vrijeme trajanja javnog poziva prikupili dodatnih 85 tisuća kuna (od čega 15 tisuća kuna putem KEKS Pay aplikacije Erste banke), što će im omogućiti da iz Fonda podrže još barem četiri socijalno ugrožena kućanstava. Maksimalni iznos potpore koji korisnici mogu dobiti je, naime, 20 tisuća kuna. Osim toga, osigurana je i donacija namještaja korisnicima Fonda od tvrtke IKEA.

Prijedlog odluke o dodjeli potpora donijet će Zakladno vijeće, koje upravlja Fondom, dok će odluku o dodjeli sredstava, na temelju njihovog prijedloga, donijeti Zakladna uprava SOLIDARNE. Kako bi se osiguralo da sredstva dođu do onih kojima je to doista najpotrebnije – socijalno ugroženim kućanstvima čiji su domovi pretrpjeli ozbiljnu materijalnu štetu – članice Zakladnog vijeća su, uz tajnika SOLIDARNE Ivana Blaževića te članice inicijative Janu Zane i Saru Juričić, i stručnjakinja za socijalni rad i psihologinja prof dr. sc. Marina Ajduković te arhitektica i povjesničarka umjetnosti doc. dr. sc. Zrinka Paladino.

S obzirom na činjenicu da je Fond 5.5 usmjeren socijalno ugroženim građanima, oni koji su se za podršku mogli prijaviti bili su obitelji s djecom (pri čemu prednost imaju jednoroditeljske obitelji ispodprosječnih prihoda), staračka kućanstva (s jednim ili više članova), osobe s invaliditetom ili kroničnim bolestima, te kućanstva koja uključuju i osobe s invaliditetom, kronično bolesne ili stare i nemoćne osobe. Zakladno vijeće će stoga u svojoj odluci prioritet dati ovim skupinama, posebice onima s nižim primanjima, odnosno onima s prosječnim mjesečnim prihodom manjim od 1.800 kn po članu kućanstva, odnosno 2.500 kuna za samačka kućanstva.

S obzirom na činjenicu da je u ovom trenutku ukupno traženi iznos oko 3 milijuna kuna, dok Fond 5.5 raspolaže sa 705 tisuća kuna, mogućnost doniranja je i dalje otvorena. Cilj je uz pomoć dodatnih donacija pružiti podršku još većem broju socijalno ugroženih zagrebačkih kućanstava koja ispunjavaju sve uvjete. Građani i tvrtke koje žele pomoći, svoj doprinos mogu dati uplatom na žiro račun Zaklade SOLIDARNA IBAN HR2424020061500078406, s opisom plaćanja “Za Fond 5.5” i pozivom na broj 03-2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT je ESBCHR22.

Ključne riječi: solidarnost, Grad Zagreb, solidarna, potres
<
Vezane vijesti