Foto: ArhivaFoto: Arhiva"Sramotno je da ministar Krstičević smatra da moramo biti ponosni na vojno-redarstvenu akciju tijekom koje su ubijani i mučeni civili na najokrutnije načine", osudili su iz Inicijative mladih za ljudska prava izjave ministra Krstičevića s obilježavanja 25. obljetnice akcije Medački džep koja se održala 9. rujna u Gospiću.

Podsjećaju, tijekom vojno-redarstvene akcije u Medačkom džepu koja se odvijala u periodu od 9. do 17. rujna 1993. godine počinjena su teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava; uključujući progon i ubijanje srpskih civila i vojnika koji su se predali, te pljačku i uništavanja zgrada i imovine srpskih civila u Medačkom džepu.

Tijekom navedenog perioda okrutno se i nečovječno postupalo prema civilima i zarobljenicima, a to je između ostalog učinjeno nanošenjem teških ozljeda iz vatrenog oružja, ubadanjem, rezanjem prstiju, teškim premlaćivanjem kundacima, nanošenjem opeklina cigaretama, gaženjem po tijelu, povlačenjem niz cestu tijela vezanih za vozilo, sakaćenjem i drugim načinima zlostavljanja.

Posebno ističući u svojoj izjavi Mirka Norca na način kojim relativizira činjenicu da se radi o osobi koja je pravomoćno osuđena za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, ministar Krstičević ponio se nesavjesno i nečasno, ukratko suprotno onome na što ga hrvatski zakoni kao ministra upućuju.

Pozivamo Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da poduzme veće napore kako bi nadležna državna odvjetništva pokrenula procesuiranje odgovornih te tako započela razjašnjavanje uloge gore spomenutih u operaciji Medački džepPrisustvo Norca na 25. obljetnici VRA Medački džep koji je u toj akciji bio zapovjednik, Krstičeviću predstavlja zadovoljstvo čime hvali vojno djelovanje koje je rezultiralo monstruoznostima. O predmetnim izjavama ministra Krstičevića koje ugrožavaju ljudska prava u Hrvatskoj i vrijeđaju žrtve obavijestili smo Ured pučke pravobraniteljice, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Povjerenicu za ljudska prava Vijeća Europe, Ured tužitelja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove te Predsjednika Europske pučke stranke.

Očekujemo prikladnu reakciju premijera Plenkovića na ovaj sramotan čin ministra kao i ispriku za uključivanje Mirka Norca u protokol Vlade za obilježavanje obljetnice.

Nažalost, i ovaj put državni vrh propustio je spomenuti civilne žrtve prilikom obilježavanja obljetnica vojnih akcija, svjesno tako obmanjujući javnost da ih nije bilo. Upozoravamo da ni 25 godina nakon ove operacije nije ostvarena kaznena pravda te da svi počinitelji do današnjeg dana nisu odgovarali za zločine.

U pravomoćnoj presudi Mirku Norcu i Rahimu Ademiju utvrđeno je da su u operaciji kao zapovjednici u planiranju i provedbi osim Norca sudjelovali i Davor Domazet Lošo, koji je bio izaslanik načelnika Glavnog stožera HV-a, Željko Sačić, zamjenik zapovjednika Specijalne policije te Mladen Markač, zapovjednik Specijalne policije MUP-a RH-a, koji je bio izravno nadređen Sačiću.

Slijedom navedenog pozivamo Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da poduzme veće napore kako bi nadležna državna odvjetništva pokrenula procesuiranje odgovornih te tako započela razjašnjavanje uloge gore spomenutih u operaciji Medački džep.

<
Vezane vijesti