Foto: I.P.Foto: I.P.Nekoliko stotina prosvjednika pozvalo je danas guvernera Vujčića da podnese ostavku.

Danas je u 9 sati ispred Hrvatske narodne banke održan prosvjed Udruge Franak. Prosvjednici su skandirali "Vujčiću, lopove!", izražavajući svoje nezadovoljstvo poslovanjem Hrvatske narodne banke. "Ovdje smo zato što više ne vjerujemo u dobre namjere HNB-a", poručili su guverneru Borisu Vujčiću koji se nije pojavio pred njima.

Smatraju kako je neobično da je Hrvatska narodna banka nedavno promijenila retoriku jer su mjesecima tvrdili kako je moguća jedino konverzija u eure jer bi konverzija u kune uništila devizne rezerve, a sada govore upravo suprotno. Obratili su se i bankama koje se žale da nisu u zavidnoj poziciji i ne zarađuju dovoljno. "Možda bi trebali otvoriti neki fond da podupremo banke", sarkastični su prosvjednici.

Iz Udruge Franak su istaknuli kako od borbe neće odustati, napomenuvši kako nisu politička stranka i nikada neće biti, ali u ovom slučaju pružaju potporu Vladi i Saboru.Što se tiče percepcija povećanog kreditnog rizika u bankama, za to će biti odgovorna upravo HNB, poručuju s prosvjeda.

Vlada je sa sjednice prošli tjedan u saborsku proceduru uputila prijedloge zakonskih izmjena za rješenje problema zaduženih u švicarskim francima konverzijom takvih kredita u kredite vezane uz euro, i to na način da se položaj korisnika tih kredita izjednači s položajem u kojem bi bili da su uzeli kredit u eurima.

Kroz izmjene dvaju zakona - o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju - Vlada predlaže konverziju kredita u "švicarcima" i s valutnom klauzulom na dobrovoljnoj bazi, ovisi o odluci potrošača, i to za sve kredite u "švicarcima" koji su u otplati, koji su prodani ili na bilo koji način ustupljeni trećoj strani i sl., no ne i na kredite koji su redovno ili prijevremeno otplaćeni.

Konverzija će se, prema prijedlogu Vlade, provesti tako da se početno odobrena glavnica kredita denominirana u francima pretvori u eure po tečaju koji je bio primjenjiv na dan isplate kredita, a početno ugovorena kamatna stopa u "švicarcima" zamjeni kamatnom stopom za kredite u eurima. Temeljem tog izračuna utvrdit će se novi otplatni plan.

Ključni korak u postupku konverzije bit će pretvaranje do sada uplaćenih iznosa u iznose kojima će se namiriti rate po novom otplatnom planu. Vladin je prijedlog da se uplaćeni iznos za kredit u švicarcima, a koji je veći od iznosa po kreditima u eurima rasporedi kao preplata. Ta bi se preplata priznavala kroz umanjenje budućih rata, odnosno ne bi se tretirala kao umanjenje glavnice.

Na prosvjedu su se osvrnuli i na dokument koji je upućen ministru financija Borisu Lalovcu i hrvatskim medijima, a sadrži trinaest zaključaka kojima se, kako tvrde iz Franka, pokušava zastrašiti javnost. U navedenom dokumentu, HNB navodi kako će konverzija kredita iz CHF u EUR ozbiljno ugroziti hrvatsko gospodarstvo te kako će ova konverzija donijeti više štete nego koristi.

O mogućem smanjenju tečaja kune prema Euru, iz Franka napominju kako je to potpuno proizvoljna i ničim argumentirana tvrdnja. "Tko će prodavati kune i kupovati eure? Građani koji, sa svojim mizernim plaćama, jedva otplaćuju kredite? Banke, koje će navodno 'izgubiti' 8 milijardi kuna, prodavat će kune i kupovati eure kako bi imale još manje kuna?", pitaju se.Iz Udruge Franak su istaknuli kako od borbe neće odustati, napomenuvši kako nisu politička stranka i nikada neće biti, ali u ovom slučaju pružaju potporu Vladi i Saboru

Što se tiče percepcija povećanog kreditnog rizika u bankama, za to će biti odgovorna upravo HNB, poručuju s prosvjeda. "HNB iznošenjem neistina o padu tečaja i smanjenju deviznih rezervi (ako se ne ispune želje banaka), prvo bez potrebe širi paniku, a nakon toga upozorava", zaključuju iz Udruge Franak.

Najviše ih vrijeđa "briga" koju HNB sada iskazuje pozivajući se na najranjivije dužnike, koji će i dalje imati problema u otplati kredita. Prosvjednici se pitaju gdje je HNB bio kad su im banke prevarom utrpavale CHF kredite, svjesno im prešućujući glavni rizik, i kad su ih zbog neplaćanja lihvarskih rata izbacivale na ulicu.

"Mi smo za zakon, a protiv lopova. Samo želimo biti u mogućnosti normalno živjeti", poručuje jedan od prosvjednika koji je na prosvjed došao iz Rijeke.

Ključne riječi: HNB, kredit, Udruga Franak
<
Vezane vijesti