savjet.jpgPredsjednica Savjeta za razvoj civilnog društva te članovi i članice iz redova civilnog društva podnijeli su danas ostavke nakon što je Vlada na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojila Uredbu u kojoj je istovremeno Savjet raspravljao.

Za vrijeme trajanja sjednice Savjeta za razvoj civilnog društva Vlade RH na temu prijedloga Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, Vlada je na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojila istu Uredbu.

"Ovim postupkom Vlada je obezvrijedila Savjet te time dokinula demokratske procedure i ustaljene prakse oblikovanja javnih politika", smatra dio članova Savjeta čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dijalog između civilnog društva i države u Hrvatskoj izgrađivan je više od petnaest godina te je služio kao primjer kvalitetnog i uključivog društvenog razvoja, a prepoznat je kao uzoran i na međunarodnoj razini.

Ovim činom Vlade dokinute su osnovne postavke razvoja civilnog društva, a na simboličkoj razini njime se ukida demokraciju temeljena na procedurama i dijalogu zainteresiranih strana.

Nevoljni sudjelovati u ovoj farsi, predsjednica Savjeta te članovi i članice iz redova civilnog društva i to iz područja: socijalna skrb, djelovanje mladih, zaštita i promicanje  ljudskih prava, kultura, zaštita okoliša i održivi razvoj, demokratizacija, vladavina prava i razvoj obrazovanja daju ostavke u Savjetu te pozivaju i ostale članove i članice Savjeta da učine isto.

Željka Leljak Gracin, predsjednica Savjeta za razvoj civilnog društva (u ostavci)

Jany Hansal, članica (u ostavci)

Mirela Travar, članica (u ostavci)

Cvijeta Senta, članica (u ostavci)

Igor Roginek, član (u ostavci)

Katarina Pavić, članica (u ostavci)

<
Vezane vijesti