Foto: Marina KelavaFoto: Marina KelavaZelena Istra je pokrenula web stranicu, odnosno virtualnu izložbu fotografija pod nazivom Kolumbija: Zarobljenici ugljena. Izložba kroz objektiv i pero nagrađivane okolišne novinarke te fotografkinje Marine Kelava donosi priču o kobnom lancu ugljena između Kolumbije i Hrvatske.

Naime, Kolumbija je od 1999. jedan od najvažnijih izvora ugljena za termoelektranu Plomin. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je tijekom proteklih sedam godina iz Kolumbije u Hrvatsku stiglo oko 38 posto ukupno uvezenog kamenog ugljena, čime Kolumbija zauzima drugo mjesto na listi najvažnijih zemalja iz kojih uvozimo ovaj energent. Ponajviše uvoznog ugljena troši se upravo u Plominu, za proizvodnju električne energije.

No, u Hrvatskoj je malo onih koji su svjesni ovih činjenica. Još je manje onih kojima su poznati dramatični učinci eksploatacije ugljena na ljude koje žive u blizini brojnih rudnika ili pored luka za utovar ugljena na karipskoj obali, iz kojih teretni brodovi nastavljaju svoje putovanje prema termoelektranama u Europi i drugim dijelovima svijeta.

Uz podršku organizacija Observatorio de la Deuda en la Globalización i Tierra Digna, Zelena Istra je nedavno posjetila lokalne kolumbijske zajednice u regijama Cesar i Magdalena te je razgovarala s nizom predstavnika udruga, građanskih inicijativa, rudarskih sindikata, akademske zajednice i autohtonih naroda. Virtualna izložba fotografija postavljena je kako bi se obznanila njihova svjedočanstva te kako bi nas podsjećala na skrivene troškove ugljena koji daleko premašuju njegovu tržišnu vrijednost, kao i na tragične i dalekosežne razvojne posljedice hrvatske energetske politike koja se temelji na uvozu ugljena.

Kelava, koja se pridružila istraživanju u Kolumbiji, dobitnica je nagrade Hrvatskog novinarskog društva Velebitska degenija za pisanje o okolišu te priznanja Marko Polo – slavni putopisac za putopis. Tri je puta sudjelovala na izložbi najboljih fotografija godine iz Jugoistočne Europe u organizaciji novinske agencije BETA, održala je nekoliko samostalnih izložbi fotografija u Hrvatskoj i BiH, te sudjelovala na nizu skupnih. Sudjelovala je u pokretanju portala H-Alter i više godina radila kao izvršna urednica portala.

Izložbu možete pogledati ovdje.

<
Vezane vijesti