Foto: youtube prtscrFoto: youtube prtscrVijeće za elektroničke medije je na današnjoj sjednici donijelo jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije nakladniku Z1televizija na tri dana zbog govora mržnje Marka Juriča, urednika i voditelja emisije Markov trg.

Privremeno oduzimanje koncesije nakladniku Z1 televizija na rok od tri dana započinje 26. siječnja u ponoć.

Kako Vijeće za elektroničke medije navodi u svojoj odluci, na privremeno oduzimanje koncesije su se odlučili zbog kršenja članka 12. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, ali i zbog mnogobrojnih pritužbi građana.

Naime članak 12. stavak 2. ZEM-a propisuje:Vijeće se odlučilo na privremeno oduzimanje koncesije te da će predmet proslijediti DORH-u na postupanje

"U audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije, te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima".

S obzirom na to, Vijeće se odlučilo na privremeno oduzimanje koncesije te da će predmet proslijediti DORH-u na postupanje.

"Vijeće za elektroničke medije, još jednom, poziva sve medijske djelatnike da svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno u skladu sa etičkim standardima novinarstva, svjesni svog društvenog utjecaja, te da potiču razvoj i širenje tolerancije", stoji u odluci Vijeća. 

<
Vezane vijesti