Foto: Yasser FathiFoto: Yasser FathiVijeće UN-a za ljudska prava s 29 glasova za i dva protiv izglasalo je slanje neovisnog povjerenstva u Gazu. Povjerenstvo treba istražiti kršenja ljudskih prava za vrijeme masovnih palestinskih prosvjeda u pojasu Gaze. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je glasati. Protiv su glasali SAD i Australija, a Hrvatska je bila među 14 zemalja koje su ostale suzdržane.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein ocijenio je ranije u petak da je odgovor Izraela na palestinske prosvjede u Gazi bio "potpuno nesrazmjeran" i pozvao na provedbu međunarodne neovisne istrage. 

Istaknuo je kako akcije Palestinaca tijekom zadnjih prosvjeda nisu izgledale kao da predstavljaju "neposrednu opasnost od smrti ili smrtonosnog ranjavanja da bi opravdale primjenu smrtonosne sile".

Podsjetimo, masovni palestinski prosvjedi u pojasu Gaze traju od 30. ožujka i njima se traži pravo povratka. Od tada je poginulo više od 150 i ranjeno više od 11 tisuća Palestinaca. Gaza odavno nije prostor pogodan za normalan život - gotovo polovica populacije živi ispod razine siromaštva, more je kontaminirano kanalizacijom, jedina elektrana koja je osiguravala opskrbu električnom energijom lani je bila prisiljena na zatvaranje, uništena je većina obrazovnih institucija... Palestinci itekako imaju razloga za prosvjedovanje.

Među 14 članica koje su bile suzdržane, između ostalih su Njemačka, Mađarska i Hrvatska. Ne iznenađuje, ali jest sramotno.

Foto: UN Foto: UN
Ključne riječi: ljudska prava, izrael, palestina, gaza
<
Vezane vijesti