Tridesetogodišnja Marta živi sa svojom devedesetdvogodišnjom pratetom. Iako ih dijele godine, ove dvije neobične sustanarke su itekako slične - nećakinja vodi modernu verziju života koju je prateta proživjela pred pedesetak godina, a samim time se susreće i sa sličnim problemima.

Marta i njena prateta Dubravka, odnosno sestra njenog pokojnog djeda, osim zajedničkog životnog prostora dijele i slične svjetonazore. Tako se njih dvije u svakodnevnoj komunikaciji dodiruju različitih tema od kojih je najčešće na repertoaru ljubav. Kako su nekada izgledale ljubavne veze? Koliko se one razlikuju od današnjih? Što je potrebno za stabilnu vezu? Kako se nekad u društvu percipirala samohrana majka, a kako se ona percipira danas? To su samo neka od pitanja na koje Marta i njena prateta pronalaze odgovore u razgovoru koji je ostao zabilježen kamerom.

Njihov razgovor sastavni je dio kratkog dokumentarnog filam Važno ti je u toj ljubavi... kojeg je Marta K. snimila u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma. Marta priznaje da joj je tijekom izrade filma bilo teško ogoliti dio intime vlastite obitelji. "Dodatno mi je bilo otežavajuće što su mi drugi savjetovali i da svoju intimu uključim u film. Iz istog razloga se ne osjećam spremnom da film javno prezentiram pod svoji punim imenom i prezimenom", objašnjava Marta K. i dodaje da nije htjela da film ispadne terapijski, ali da joj se na kraju čini su percepcije ispale vrlo raznolike. "Neki su prigovarali da je film patetičan, drugi su ga hvalili jer je sarkastičan. Nisam to očekivala, ali mi je drago da je tako ispalo jer mi se čini da je ipak pogodio neku 'žicu', a meni se to često događa kad gledam nešto što mi se čini iskreno."

Autorica filma Važno ti je u toj ljubavi... kaže da joj je u izradi dokumentarca od velike pomoći bilo znanje kojeg je stekla tijekom pohađanja Škole dokumentarnog filma. "Voditelji su bili izvrsni, ali moram istaknuti grupu polaznika s kojom sam se družila za vrijeme škole i koja mi je jako pomogla sa svojim komentarima", dodaje Marta K.

Ukoliko vi želite usvojiti znanje potrebno za izradu vlastitog dokumentarnog filma, prijavite se na ovogodišnju Restartovu Školu dokumentarnog filma 2014./2015. koja će se pod vodstvom stranih i domaćih tutora održavati u Zagrebu od 7. listopada 2014. do 17. veljače 2015.

Ključne riječi: Restart
<
Vezane vijesti