malenica_vlada.hr.jpgUmjesto da Vlada slijedi preporuke GRECO-a i ojača Povjerenstvo, i to uvodeći sankcije za povredu “načela djelovanja”, ministar najavljuje da će u kratkom roku usvojiti etički kodeks za dužnosnike i definirati nadležno tijelo za postupanje u slučaju kršenja etičkog kodeksa. Drugim riječima, umjesto osnaživanja postojećeg, ministar najavljuje osnivanje potpuno novog tijela.

Iz pisma ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice GRECO-u, kojim se pokušao obračunati s Gongom, vidljivo je da je naša zabrinutost opravdana i da su Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa odbrojani dani. Povjerenstvo više neće moći odlučivati je li neki dužnosnik postupao časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo i povjerenje građana i građanki. Ostat će bez ove važne ovlasti. Nakon što je Gong prošli tjedan upozorio GRECO na pokušaje da se uništi Povjerenstvo u Hrvatskoj, ovaj ponedjeljak ponovno smo se obratile tom specijaliziranom antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe kako bismo odgovorile na optužbe spomenutog ministra, ali i upozorile na pritiske koje doživljavamo kao organizacija civilnog društva.

Uspostava Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa bio je jedan od uvjeta za zaključivanje pristupnih pregovora s Europskom unijom. Sedam godina kasnije, nakon što je ovo važno antikorupcijsko tijelo procesuiralo bivšeg predsjednika HDZ-a, i otvorilo nekoliko slučajeva protiv sadašnjeg lidera HDZ-a, premijera Plenkovića, ono bi moglo biti ugušeno.

“Povjerenstvo nije osnovano kako bi obnašalo ulogu etičkog tijela. Povjerenstvo je preuzelo ovlast koju nema temelja u zakonu i za koju su praIz pisma ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice GRECO-u, kojim se pokušao obračunati s Gongom, vidljivo je da je naša zabrinutost opravdana i da su Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa odbrojani danivosudna tijela zadužena za kontrolu zakonitosti odluka Povjerenstva utvrdila da je protupravna”, piše ministar GRECO-u čime potvrđuje ključnu Gongovu sumnju, da će Vlada nakon zaokreta u pravosudnoj praksi, učiniti Povjerenstvo bezazlenim. I ne samo to, nego najavljuje osnivanje novog tijela koje bi eventualno moglo izricati kazne.

Umjesto da Vlada slijedi preporuke GRECO-a i ojača Povjerenstvo, i to uvodeći sankcije za povredu “načela djelovanja”, ministar najavljuje da će u kratkom roku usvojiti etički kodeks za dužnosnike i definirati nadležno tijelo za postupanje u slučaju kršenja etičkog kodeksa. Drugim riječima, umjesto osnaživanja postojećeg, ministar najavljuje osnivanje potpuno novog tijela. Hoće li to tijelo biti tako definirano da ga Vlada, za razliku od “neposlušnog” Povjerenstva, može lako kontrolirati?

Nevjerojatno i zabrinjavajuće je da ministar pravosuđa tvrdi kako Gong pritišće pravosuđe i ruši povjerenje u institucije. Hrvatska je, podsjetimo, u izvješću Europske Komisije o vladavini prava svrstana među najproblematičnije članice EU, i to upravo zahvaljujući, između ostaloga, neučinkovitom pravosuđu izloženom političkim pritiscima.

No ministar Malenica, umjesto u Banskim dvorima, krivca traži u organizaciji civilnog društva koja svojim radom upozorava na političke pritiske i bori se protiv zarobljavanja institucija, koruptivnih praksi i netransparentne javne vlasti. Gong je povjerenje javnosti stjecao upozoravajući na političke prijetnje i korupciju, što ćemo nastaviti i dalje raditi, bez obzira koliko to vladajućim strukturama bilo mrsko.

Već ranije smo naglašavale kako zarobljavanje institucije od strane vladajućih elita dovodi do toga da se njihova uloga i funkcija razgrađuju, nakon čega institucija ne obavlja svoj posao, a povjerenje građana i građanki kopni, čime neminovno kao društvo tonemo u krizu demokracije. Umjesto da Vlada slijedi preporuke GRECO-a i ojača Povjerenstvo, i to uvodeći sankcije za povredu “načela djelovanja”, ministar najavljuje da će u kratkom roku usvojiti etički kodeks za dužnosnike i definirati nadležno tijelo za postupanje u slučaju kršenja etičkog kodeksaSmatramo kako institucije neće postati bolje i efikasnije ukoliko šutimo o njihovom propadanju, a pritisci izvršne vlasti na organizaciju civilnog društva da ne diže svoj glas samo potvrđuje odnos vladajućih prema braniteljicama ljudskih prava i demokratskih načela. To također dokazuje koliko se vlast uistinu želi obračunati s korupcijom. Isto tako, ova situacija odražava se i na građane i građanke, koji će sve rjeđe participirati u demokratskim procesima jer se i njima poručuje da šute, čime se dodatno lomi ionako poljuljano povjerenje u institucije i sustav. Podsjetimo, prema globalnom indeksu percepcije korupcije, kojeg objavljuje Transparency International, Hrvatska je na nezavidnom 63. mjestu. Od članica Europske unije iza nje su samo Mađarska, Rumunjska i Bugarska. Podatak da je svoje biračko pravo na parlamentarnim izborima prošle godine iskoristilo manje od polovice birača_ica - samo 47 posto - govori u prilog gubljenju povjerenja u institucije, politiku i demokratske procese, za koje građani i građanke vjeruju da im ne mogu ni pristupiti, odnosno da su rezervirane isključivo za elite i moćne.

Gong smatra da je korupciji u Hrvatskoj uvelike povezana s načinom funkcioniranja institucija, ovdje svjedočimo primjeru kada neka od institucija zaista radi svoj posao, i zato je izniman javni interes sačuvati je, a ne uništiti kroz koordinirane pravosudne akcije (potaknute od strane) vladajućih političara.

Vladavina prava preduvjet je za osiguravanje jednakosti svih pred zakonom i sprječavanja zlouporabe ovlasti javnih tijela, kao i temelj demokratske kontrole vlasti uopće.