"Daljnje korištenje ugljena kao energenta će ubrzati i pojačati posljedice klimatskih promjena. Odustanite od Plomina C i okrenite se niskougljičnom razvoju", poručila je Vladi Zelena akcija.

"Svjetske vlade složile su se da je potrebno zaustaviti rast globalne temperature na dva stupnja kako bi se što više smanjio utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu, ribarstvo i turizam. Ako želimo uspjeti u tom cilju, čak i prema izvještaju Svjetske banke, 80 posto rezervi fosilnih goriva mora ostati pod zemljom", izjavila je Maruška Mileta iz Zelene akcije povodom međunarodnog dana akcije protiv ugljena koja se obilježava u preko 50 država svijeta. 

Kako Vlada RH gura upravo projekt nove termoelekrane na ugljen u Plominu kao jedan od strateških interesa Hrvatske, aktivisti Zelene akcije podsjetili su prosvjednim performansom u Gajevoj ulici u Zagrebu vladajuće na buduće, ali i već postojeće posljedice klimatskih promjena na Hrvatsku i ostatku svijeta.

Sve češće poplave odnose i brojne ljudske žrtve, a to je bio slučaj ove godine i u Hrvatskoj te susjednim zemljama.

Ekstremne vremenske prilike poput suša, toplinskih udara ili poplava više nisu rijetkost, već postaju sve učestalije. Takve vremenske prilike najteže pogađaju one najsiromašnije te utječu na sve aspekte društva, od ekonomije do hrane i vode. Tako je Hrvatska 2012. godine zabilježila najgore poljoprivredne štete zbog suša u zadnjih 50 godina, što potvrđuje projekcije posljedica za područje zapadnog Balkana i Mediterana. Temperaturni rekordi oboreni su u razdoblju od travnja do listopada ove godine. Svaki od tih šest mjeseci bio je globalno najtopliji od kada postoje mjerenja, što je potvrdila NASA. Sve češće poplave odnose i brojne ljudske žrtve, a to je bio slučaj ove godine i u Hrvatskoj te susjednim zemljama. Nastala je i velika ekonomska šteta od oko 400 milijuna kuna, a procjene za poljoprivrednu štetu su oko sto milijuna kuna.

"Daljnje korištenje ugljena kao energenta će ubrzati i pojačati posljedice klimatskih promjena. Zato zahtijevamo od Vlade RH da odustane od projekta termoelektrane Plomin C te da uskrati podršku izgradnji TE na ugljen u Pločama. Osim što su ekonomski apsurdni i neisplativi, ovi projekti imali bi golem negativni utjecaj na zdravlje stanovništva, te bi pridonijeli globalnim klimatskim promjenama", rekla je Mileta.

Aktivisti su od Vlade zatražili i kreiranje progresivnije klimatske politike, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu. To uključuje snažnu transformaciju načina na koji koristimo energiju, proizvodimo hranu i trošimo prirodne resurse kako bismo omogućili tranziciju u niskougljično društvo.

"Ugljen nas vodi u klimatski kaos. Vlado, opredijeli se za niskougljični razvoj!", zaključuju aktivisti i aktivistive Zelene akcije.

<
Vezane vijesti