Foto: Udruga BaobabFoto: Udruga BaobabUnatoč kolapsu obrane od poplava, Hrvatske vode troše novce na masovne nepotrebne regulacije te iskapanja šljunka i pijeska. Udruga Baobab poziva na sprječavanje uništenja Drave.

"Glavni krivac za poplave zadnjih godina je zastarjelo gospodarenje vodama. Unatoč ovogodišnjim katastrofalnim poplavama, Hrvatske vode ne skreću svoj kurs s takvog gospodarenja vodama. Štoviše, upravo kreću s novom ekspanzijom regulacija i iskapanja šljunka po našim rijekama i potocima i to ne u gradovima već u prirodi, dakle uvelike bez ikakve potrebe", navode iz koprivničke udruge Baobab.

Kako kažu, riječ je o projektima koji troše na desetke milijuna koji bi se mogli iskoristiti za vodoopskrbu ili investicije koje su toliko potrebne za opravak zemlje te dodaju kako se ne rješava problem poplava, već se on pogoršava. U prilog tome idu novi planovi masovne regulacije i iskapanja šljunka na Dravi, ali i drugim rijekama. Riječ je o više od deset planiranih radova na Dravi poput iskapanja sedimenta, gradnje ili proširenja postojećih obaloutvrda, koji mogu imati vrlo loše posljedice na rijeku.

Baobab: Deset planiranih radova na Dravi poput iskapanja sedimenta, gradnje ili proširenja postojećih obaloutvrda mogu imati vrlo loše posljedice na rijeku.

Iz udruge navode kako su iskapanja poput onih kod Osječke luke potrebna, ali smatraju da se pod raznim izgovorima ne smiju dopustiti komercijalna iskapanja na drugim mjestima gdje nema razloga za takvo što. Kao primjer navode Križnice gdje je zbog iskapanja šljunka iz korita rijeke došlo do štete, tj. ukapanja korita koje je ugrozilo Križnicu te je potrebna skupa revitalizacija na štetu i trošak zajednice. Smatraju da postoji alternativa, dobro zakonski regulirana, koja za razliku od iskapanja iz korita, ima puno manje posljedice.

Dodaju kako sve to nije u skladu s direktivama EU i praksom europskih zemalja koje kreću u revitalizaciju i općenito gospodarenje pod geslom Dajmo rijekama prostor. Drava je jedna od posljednjih nizinskih rijeka koja je sačuvala svoj prirodni karakter te ju je zbog iznimnog značaja UNESCO svrstao kao rezervat biosfere. 

"Je li onda pravi razlog regulacija zapravo trošenje slivnih naknada preko Hrvatskih voda do ruku hidrotehničkih kompanija i prikriveno iskapanje šljunka, a sve to na štetu građana Hrvatske i nerješavanja problema poplava", pitaju se iz udruge Baobab.

Ključne riječi: Hrvatske vode, drava, udruga Baobab
<
Vezane vijesti