Foto: Prishtina InsightFoto: Prishtina InsightInspirirane filmom Tri plakata izvan grada: Ebbing, Missouri, članice kosovskog kolektiva Haveit dale su izraditi tri plakata kako bi javnost potaknule na razmišljanje o problemu obiteljskog nasilja u svojoj zemlji. Koliko još propuštenih poziva?, Diana Kastrati i Zejnepe Bytyqi natpisi su koji se nalaze na plakatima postavljenima u ulici Luana Haradinaja u kojoj se nalazi sjedište kosovske policijske uprave. Kastrati i Bytyqi ubijene su od strane svojiih supruga.

I Kastrati i Bytychi su u nekoliko navrata svoje nasilne muževe prijavljivale policiji, no sustav je njihove prijave kontinuirano ignorirao.

Posebno burnu reakciju izazvao je Općinski sud u Prizrenu kada je za ubojstvo Zejnepe Bytyqi osudio Nebiha Berisha na zatvorsku kaznu u trajanju od samo 12 godina.

Aktivistkinje postavljanjem ovih plakata, koji posljednjih mjesec danas stoje na ulicama Prištine, žele upozoriti na velike propuste kosovskog pravnog sustava i ignoriranje i umanjivanje problema obiteljskog nasilja u zemlji.

<
Vezane vijesti