Foto: JVP ZagrebFoto: JVP ZagrebNakon novog požara u C.I.O.S.-u, Zelena akcija traži hitno sankcioniranje svih odgovornih i oduzimanje dozvole za rad CE-ZA-R-u. S obzirom na učestalost ovakvih događaja, zahtijevaju detaljnu istragu sigurnosnih mjera, načina provođenja te sustava nadzora koji su očigledno u postrojenjima C.I.O.S.-a manjkavi, a redovito im se izdaje dozvola za rad.

Prekjučerašnji požar već je četvrti takav događaj u posljednje četiri godine u istom postrojenju te se čini kako su jednogodišnji požari svojevrsna tradicija u tom postrojenju. Niski sigurnosni standardi u tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe, evidentno ugrožavaju sigurnost građana i građanki Zagreba.Činjenica jest kako ovakvim požarima tvrtka ostvaruje veliku dobit jer zadržava naknadu koju je dobila za zbrinjavanje tog otpada, a kako je isti izgorio, nije ga potrebno dalje zbrinjavati

Zabrinjavajuće je što za nijedan od tih požara tvrtka nije sankcionirana, niti su poznati detaljni uzroci i posljedice požara. Zabrinjavajuće je i da nadležne službe, svaki put kada dođe do požara u ovoj tvrtki Petra Pripuza, tvrde kako nije došlo do većeg narušavanja kvalitete zraka niti opasnosti za građane i građanke od plinova nastalih kao produkt sagorijevanja. U to je teško povjerovati s obzirom da nadležne službe nisu ni mjerile sve spojeve koji nastaju nakon izgaranja komunalnog otpada, ističu iz Zelene akcije.

Podsjećaju i da se već godinama čeka potvrda optužnice po pitanju namještanja poslova prikupljanja glomaznog i drugih vrsta otpada u kojoj je USKOK optužio Milana Bandića i Petra Pripuza, osnivača C.I.O.S. grupe. Usprkos tome, Grad Zagreb je prije nekoliko mjeseci na temelju jedne jedine ponude posao skupljanja glomaznog otpada opet dodijelio tvrtki iz C.I.O.S. grupe. Taj glomazni otpad sada je izgorio.

Na početku mandata gradonačelnika Bandića bila česta medijska nagađanja o namjeri Grada da privatizira uslugu odvoza komunalnog otpada, a uglavnom se spekuliralo kako je za taj posao izuzetno zainteresiran C.I.O.S. "Učestali akcidenti u CE-ZA-R-u jasno nam daju do znanja da gospodarenje otpadom mora ostati u domeni javnih tvrtki, gdje postoji barem nešto veća razina kontrole i poštivanje sigurnosnih standarda", stoji u priopćenju Zelene akcije.

"Špekulira se da je ovaj požar podmetnut, međutim, s obzirom da tvrtka C.I.O.S. zbog ove nesreće neće imati troškove daljnjeg zbrinjavanja otpada koji je izgorio, možda se građani opravdano pitaju tko je podmetnuo ovaj požar. Naime, činjenica jest kako ovakvim požarima tvrtka ostvaruje veliku dobit jer zadržava naknadu koju je dobila za zbrinjavanje tog otpada, a kako je isti izgorio, nije ga potrebno dalje zbrinjavati", zaključuju iz Zelene akcije.

Ključne riječi: zaštita okoliša, zagađenje
<
Vezane vijesti