large_gew_visual_2020.jpgTjedan globalnog obrazovanja obilježava se od 16. do 20. studenog u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj kako bi se podsjetilo na važnost odgojno-obrazovnog sustava usmjerenog na život u globalno povezanim, međuzavisnim i interkulturnim društvima te aktivan stav u borbi za ljudska prava, dostojanstvo i održivost.

“Globalno obrazovanje je obrazovanje koje otvara oči i umove prema realnostima ovoga globaliziranoga svijeta te ih pokreće prema ostvarenju svijeta u kojemu vladaju pravda, jednakost i u kojemu su ljudska prava temeljna vrijednost”, stoji u Deklaraciji o globalnom obrazovanju iz Maastrichta, a upravo je cilj Tjedana globalnog obrazovanja osvijestiti učenike i učenice o globalnim problemima i rješenjima te ih potaknuti na akciju. Stoga je ovogodišnji moto Tjedna globalnog obrazovanja “Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!”.

Ove godine aktivnosti Tjedna globalnog obrazovanja poput radionica, treninga, debata, razgovora, konferencija i snimanja videa održat će se u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, ali su i mnoge aktivnosti zbog zdravstvene krize prebačene online, kako bi obrazovni radnici i radnice te njihove učenice i učenici ipak imali priliku za razvoj globalnih kompetencija.

Među ostalim, u Rijeci će uz upoznavanje rada udruge Centar za kulturu dijaloga, učenici Prve riječke hrvatske gimnazije snimiti video podrške kampanji Moje mjesto pod suncem, u Osijeku će mladi uz podršku udruge Breza učiti o filozofiji i argumentiranoj raspravi, u Zagrebu graditi međugeneracijsku solidarnost kroz program Juniori za seniore, a kroz online radionicu udruge DroNe mladi će moći osmisliti svoje kampanje na temu globalnog obrazovanja. Također, svi su pozvani i na online panel “Ima li zemlje znanja bez globalnog obrazovanja?” kojeg organizira Centar za mirovne studije, koordinator Tjedna globalnog obrazovanja u Hrvatskoj, a cijeli program Tjedna dostupan je ovdje.

I ove godine aktivnosti u Hrvatskoj dio su šire kampanje  koju koordinira Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, a koja se svake godine obilježava kroz različite oblike formalnog i neformalnog obrazovanja te informalnog učenja u cijeloj Europi.

U svijetu u kojem smo suočeni s globalnim problemima poput klimatskih promjena, nejednakosti, pandemije koronavirusa, kršenja ljudskih prava, ali i gdje svjedočimo razvoju novih tehnologija te su nam informacije dostupnije nego ikada, važno je da obrazovanje bude usmjereno na izgradnju solidarnijeg i održivog društva. Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!