Foto: I.P.Foto: I.P.Tisuće građana i građanki okupilo se danas na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava, kako bi upozorili na zabrinjavajući porast nasilja i sustav koji ne funkcionira. Iz inicijative #Spasi me poručili su kako je Hrvatskoj potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje i predložili niz mjera koje bi poboljšale pravni okvir i utjecale na bolji rad institucija.

Oko 50 tisuća građana i građanki priključilo se Facebook grupi inicijative, koju je otvorila glumica Jelena Veljača, a na zagrebački prosvjed došle su tisuće, glasno i solidarno, noseći transparente na kojima je pisalo 'Nasilje nije obiteljska stvar', 'Zločin, a ne prekršaj', 'Nulta stopa tolerancije', 'I ja sam žrtva nasilja', 'Žrtva nikad nije kriva', i brojne druge.Svoje zahtjeve inicijativa će u ponedjeljak uručiti Vladi, od koje očekuju brzu i adekvatnu reakciju. Osim u Zagrebu, danas se prosvjedovalo i u Splitu i u Dubrovniku

Zatraženo je da se nasilje u obitelji obavezno kvalificira kao kazneno djelo, a ne prekršaj te da se tjelesno nasilje i spolno uznemiravanje u obitelji kvalificira kao kazneno djelo nasilja u obitelji. Istaknuto je kako je potrebna kontinuirana međuresorna suradnja na prevenciji, sankcioniranju te javnom osuđivanju obiteljskog nasilja, sukladno već potpisanom Sporazumu o suradnji za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

Također, iz inicijative su zatražili formiranje obiteljskih sudova kao i uspostavu neovisnog tijela koje po prijavama građanki i građana radi nadzor nad institucijama, te podrška skloništima i savjetovalištima i uvođenje posebne 24-satno dostupne telefonske i internetske službe za podršku žrtvama nasilja.

Postavljen je i zahtjev da se u školski sustav uvede edukacija o obiteljskom i međuvršnjačkom nasilju. Na kraju skupa pred okupljene je stala Veljača koja je zahvalila svima na dolasku i posebno se obratila žrtvama nasilja koje su došle, poručivši im kako nisu same i nikada više neće biti same.

Svoje zahtjeve inicijativa će u ponedjeljak uručiti Vladi, od koje očekuju brzu i adekvatnu reakciju. Osim u Zagrebu, danas se prosvjedovalo i u Splitu i Dubrovniku.

img_20190316_115817.jpg
<
Vezane vijesti