Foto: PixabayFoto: PixabayJedanaest popularnih ulica u Tel Avivu bit će u narednim tjednima transformirano u pješačke zone zatvorene za automobile. Grad tako nastoji potaknuti interakciju građana i rad malih lokalnih trgovina, te učiniti kretanje gradom prilagođenijim pješacima.

"Stvaranje pješačkih zona u gradu dio je sveobuhvatne perspektive kojom se u središte postavljaju pješaci, bicikli i javni prijevoz", rekao je komentiravši ovu odluku gradonačelnik Ron Huldai.

Stolice i ulični namještaj bit će postavljeni na nekim ulicama koje će se pridružiti postojećim zonama bez automobila. Dio ulica petkom će biti zatvoren za automobile, dok će ostale uskoro biti trajno ograničene samo na pješake i bicikliste. Otvaranje novih pješačkih zona, kao i biciklističkih staza, događa se trenutno diljem svijeta.

Nedavno je u Parizu uvedeno oko 650 kilometara novih biciklističkih staza - uključujući brojne izvanredne "koronske biciklističke staze". Ovakve mjere za vrijeme pandemije prva je uvela Bogota, gdje je privremeno otvoreno 76 kilometara novih biciklističkih traka, oduzimanjem prostora automobilskom prometu, o čemu smo također nedavno pisali na H-Alteru. O sličnom planu razmišljaju i u Mexico Cityju, a porast biciklističkog prometa bilježi se trenutno u gradovima diljem svijeta.

Ključne riječi: održivi promet, pješačenje, tel aviv
<
Vezane vijesti