Bijele čaplje, Foto: M. RomulićBijele čaplje, Foto: M. RomulićNa Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. ožujka, WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, pozvala je vlade Hrvatske i Slovenije da stanu na kraj štetnim projektima izgradnje hidroelektrana na Muri i Dravi, srcu Europske Amazone, i da poštuju glas građanki i građana koji su stali u obranu rijeka.

WWF poziva vlade da poštuju glas građanki i građana, koji su kroz različite kampanje za očuvanje rijeka poput onih koje čine Europsku Amazonu, jasno poručili da ne žele daljnja ulaganja u štetne projekte kao što su nove hidroelektrane. Iako smo nekoliko koraka od toga da se rijeka Mura dugoročno zaštiti, WWF upozorava kako na čitavom području budućeg pentalateralnog UNESCO-ovog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav treba zabraniti izgradnju hidroelektrana zbog njihova negativnog utjecaja.

"Rijeke su naš zalog za budućnost stoga ih moramo zaštiti od svih negativnih utjecaja. Nije u pitanju samo zaštita prirode, već i zaštita ljudi koji žive uz rijeke. Od projekata poput hidroelektrana korist nemaju ni priroda ni lokalno stanovništvo. Na Svjetski dan voda važno je poslati poruku kako je nužno odgovorno upravljanje našim najvrjednijim resursom – rijekama", poručila je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

Podsjećamo kako je budući pentalateralni Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. Europska Amazona, milijun hektara velik riječni krajolik donjih tokova tih rijeka i jedan od najvećih slatkovodnih bisera Europe.

Drava, Foto: Goran Šafarek Drava, Foto: Goran Šafarek

Slučaj rijeka Mure i Drave nije jedinstven. Diljem Europe, rijeke i drugi slatkovodni ekosustavi uništavaju se alarmantnom brzinom. Od svih tipova ekosustava, slatkovodnima se i dalje zastrašujuće pogoršava stanje, na što ukazuju istraživanja Europske agencije za zaštitu okoliša. Također, prema WWF-ovom Izvješću o stanju planeta, broj slatkovodnih vrsta širom svijeta smanjio se za 83% od 1970. godine.

"Izvještaj o stanju voda pokazuje kako je samo 40% voda u Europskoj uniji u dobrom stanju i svaka daljnja izgradnja hidroelektrana dodatno ih narušava. Hidropotencijali su već dovoljno iskorišteni i treba se okrenuti drugim obnovljivim izvorima energije, kao i optimizaciji postojećeg sustava bez narušavanja rijeka i vodnih ekosustava. Pri tome je važno naglasiti kako hidroelektrane nisu zeleni izvor energije, stoga se ne treba poticati izgradnju novih  hidroenergetskih sustava na našim rijekama", zaključila je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Iz WWF-a su pozvali sve građanke i građane da potpišu peticiju za spas rijeke Drave.

Ključne riječi: vode, zaštita okoliša, WWF, hrvatske rijeke
<
Vezane vijesti