ina_prosvjed_hs.jpg"Ovo je poziv Vladi da hitno zaustavi uništavanje INA-e", poručili su prosvjednici.

"Radnici INA-e dijele se na one koji su u programu zbrinjavanja i na one koji će tek biti u njemu. Najava zatvaranje sisačke rafinerije udarac je na energetsku stabilnost naše zemlje. Zbog pogubne upravljačke politike MOL-a, INA tone sve dublje. Ovo je naš poziv Vladi da hitno zaustavi uništavanje INA-e", poručila je pred više stotina radnika Maja Rilović, predsjednica sindikata INAŠ, na prosvjedu koji je održan na Markovu trgu.

Organizirali su ga predstavnici svih sindikata koji djeluju u INA-i, kako bi upozorili na sve gore stanje u ovoj kompaniji. Premda je naglasak prosvjeda bio na najavi gašenja sisačke rafinerije, čiji su radnici jutros organizirano došli na zagrebački prosvjed, sindikalisti su upozorili i nova otpuštanja te druge probleme koji muče ovu kompaniju.

To su, ističu, prošli tjedan upozorili premijera u otvorenom pismu, tražeći ga da se konačno očituje na pitanje o budućnost INA-e. Odgovor još nisu dobili, čime je nastavljeno ignoriranje Vlade, kojoj se sindikati bezuspješno obraćaju zadnje dvije godine, upozoravajući izvršnu vlast da se INA zahvaljujući lošim upravljanjem planski uništava i postaje podružnica MOL grupe. Uz to se, tvrde, uništava istraživanje i proizvodnja, izdvajaju se poslovi iz kompanije te otpuštaju radnici Ina Grupe: u zadnje tri godine bez posla je ostalo četiri tisuće radnika.

Prosvjedu su se pridružili i radnici Imunološkog zavoda, koji nisu primili zadnje četiri plaće.

"Imunološki zavod su spakovali u stečaj. Prije stečaja preko radio etera puni bezobrazluka su vodili pregovore o preuzimanju Imunološkog zavoda s odabranim likom. Kada im to nije uspjelo, kada se Imunološki zavod vratio u svijet rada, onda nečinjenjem otežavaju funkcioniranje zbog toga što su ga zamijenili odabranima, nanoseći  štetu s nesagledivim posljedicama svim građanima", poručio je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata, prozvavši Vladu za veleizdaju.

"Ja sam INA. Mi smo INA. INA je Hrvatska. Moramo zaustaviti uništavanje INA-e za bolju budućnost Hrvatske i život budućih generacija jer danas INA, sutra Hrvatska!" "Ako je čin veleizdaje ugovor strateških partnera, nastao u koruptivnim okolnostima radi čega bivši premijer sjedi u zatvoru, onda je postupanje i nepostupanje hrvatske Vlade na čelu sa Zoranom Milanovićem jednako činu veleizdaje. I u slučaju INA-e i u slučaju Imunološkog zavoda", kazao je. Krešimir Sever je pak kazao je kako je Vladi svejedno što će reći na prosjedu. "Kao što im je svejedno što će reći branitelji iz Savske, djelatnici sisačke rafinerije, djelatnici Imunološkog zavoda. Zbog toga nisu zaslužili ništa drugo nego prezir", rekao je Sever.

Prosvjed su došli podržati i obični građani. "Institucije bi trebale biti iznad čistog tržišnog interesa i manipulacija korumpiranih političara. Ovakve situacije trebaju biti nešto oko čega se moramo svi ujediniti i prepoznati da nam je svima u interesu da INA ostane u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i da Imunološki opstane kao javna institucija koja djeluje u interesu svih hrvatskih građana", poručio je jedan građanin.

Na prosvjedu, za čiju je potrebu postavljena i pozornica ispred crkve Sv. Marka, nije manjkalo ni patriotsko-nacionalističkog diskursa, primjerenijeg prosvjedu u Savskoj ulici. Za to su posebno zaslužni bili predstavnici braniteljskih udruženja radnika INA-e. Nadopunjavali su ih govornici s pozornice, ističući u više navrata kako se u Domovinskom ratu krv prolijevala (i) za INA-u, uz slanje poruka podrške braniteljima koji više od mjesec dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja. Prosvjedu su se pridružili i vođe braniteljskog prosvjeda, koje su radnici dočekali uz ovacije. Na koncu je govor održao i predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški, koji je u ime branitelja što prosvjeduju poručio kako je bilo dosta da "radnici gladuju, prosvjedi se množe, a Vlada vlada".

"Ja sam INA. Mi smo INA. INA je Hrvatska. Moramo zaustaviti uništavanje INA-e za bolju budućnost Hrvatske i život budućih generacija jer danas INA, sutra Hrvatska!", poručila je pak sindikalna predstavnica Rilović.

<
Vezane vijesti