Foto: Za GradFoto: Za GradPrekršajnu prijavu protiv izvođača radova kao i odgovornih osoba u tijelu lokalne samouprave zbog kršenja propisa o minimalnoj širini nogostupa u slučaju novouređene Koturaške ulice danas je Ministarstvu unutarnjih poslova podnijela stranka ZA GRAD.

Iz stranke ZA GRAD pozivaju građane da na njihovim web stranicama preuzmu predložak prekršajne prijave te isto učine za sva mjesta gdje se ne poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama čija je funkcija zaštita najugroženijih sudionika prometa - pješaka, a osobito Nemarnim ocrtavanjem staze bicikliste se obvezuje na njeno korištenje jer u protivnom također čine prekršaj, a pješake dovodi u opasnostinvalida i roditelja s djecom. Stranka ZA GRAD već je u slučaju Mesničke ulice upozoravala na nemarni odnos grada prema pješacima, u kojoj pri konstrukciji vrlo važne ulice grad nije ispoštovao vlastite propise koji određuju minimalnu širinu nogostupa od 1.60 m, a u iznimnim slučajevima 1 m.

S obzirom na to da je gradska uprava besmislenim prometnim rješenjem u Koturaškoj ulici još jednom pokazala potpuni nemar prema najranjivijim sudionicima prometa - pješacima i invalidima - stranka ZA GRAD odlučila ih je pokušati zaštititi zakonskim putem te zatražiti nadležno ministarstvo da kazni odgovorne osobe.

Naime Zakon o sigurnosti prometa na cestama u članku 36. jasno propisuje da jedinica lokalne samouprave, uz prethodnu suglasnost policijske uprave, može odobriti zauzimanje dijela nogostupa pod uvjetom da se time ne smanjuje preglednost i da je za nesmetan i siguran prolaz pješaka ostavljena površina nogostupa širine najmanje 1,6 m.

"Kako je iscrtavanjem biciklističke staze na dijelovima Koturaške ulice širina nogostupa smanjena na samo 50 cm, grad Zagreb kao naručitelj, kao i izvođač radova time su počinili prekršaj iz navedenog zakona za koji je predviđena kazna od pet tisuća do 15 tisuća kuna za pravnuIz stranke pozivaju građane da prijavljuju sve lokacije gdje gradske službe, ali i ostali pravni subjekti uzurpiraju nogostupe  osobu te od 1500 do pet tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi ili tijelu jedinice lokalne samouprave", ističu iz stranke i pozivaju građane da prijavljuju sve lokacije gdje gradske službe, ali i ostali pravni subjekti uzurpiraju nogostupe čija je primarna funkcija neometano i sigurno kretanje pješaka koji su u ovakvim slučajevima prisiljeni dovoditi se u opasnost.

Koturaška ulica vrlo je niskog intenziteta automobilskog prometa, dok pothodnik ispod željezničke pruge predstavlja vrlo važnu poveznicu kojom se intenzivno koriste pješaci i biciklisti. Nemarnim ocrtavanjem staze bicikliste se obvezuje na njeno korištenje jer u protivnom također čine prekršaj, a pješake dovodi u opasnost jer već vrlo uski nogostup sada moraju dijeliti s biciklističkom stazom koju na dijelovima moraju preskakati.

Statistika na europskoj razini govori o tome da se Hrvatska ne može pohvaliti sigurnošću na cestama - četvrti smo po smrtnosti na cestama od 28 članica, te da se za razliku od prosjeka EU te nesreće većinom događaju u urbanim sredinama, stoga u stranci smatraju da je odgovornost svake lokalne samouprave poštovati zakonske odredbe koje su namijenjene zaštiti najslabijih.

aem_copy53460.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti