Foto: A.K.Foto: A.K.Radnici Uljanika i 3. maja nastavljaju štrajk do ispunjena obećanja o isplati plaća.

"Štrajk se nastavlja do isplate plaća", zaključak je današnjeg prosvjeda radnika pulskog Uljanika i riječkog 3. maja, koji su, podsjećamo, krenuli sa štrajkom 22. kolovoza i to zbog neisplate plaće za srpanj. Više od tisuću radnika Uljanika i 3. maja jutros je stiglo u Zagreb u nadi da će odgovore o problemima u brodogradilištima dobiti od vladajućih te da će se pronaći rješenje za isplatu plaće. 

Na Markovom trgu su transparentima i povicima "Ne damo škverove", "Uprava odlazi", "Mi smo Uljanik, Uljanik je naš" jasno poručili Vladi kako je nužno naći rješenje za isplatu plaće radnicima, ali i za brodogradilišta za koja sindikati traže restrukturiranje. U nekoliko navrata je ponovljeno kako brodogradnja mora biti prioritet ove države te da u tom procesu restrukturiranja Vlada mora sudjelovati.

Iako su predstavnici sindikata, na čelu s Mladenom Novoselom iz SSSH obećali kako razgovor s vladajućima neće dugo trajati jer su njihovi zahtjevi jasni, više od sat vremena trajao je sastanak dok su radnici na Markovom trgu skandirali "Uprava odlazi", "3. maj je naš" i sl. te iščekivali neke nove informacije. 

Kako su nam kazali pojedini radnici, najvažnije im je da se osiguraju plaće jer mnogi od njih imaju kredite, ali i djecu kojoj treba osigurati udžbenike i sve nužno za početak školske godine. O vladajućima, kako sadašnjima tako i o bivšima, nemaju dobro mišljenje te ističu kako su oni odgovorni za trenutno stanje u Uljaniku, 3. maju, ali i (pre)ostalim brodogradilištima u Hrvatskoj. 

Po završetku sastanka s premijerom Plenkovićem te ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom, radnicima su se obratili predstavnici sindikata te iznijeli informacije kako im je obećano da će se do kraja tjedna pronaći rješenje da se osiguraju plaće za srpanj i kolovoz te da se "intenzivno pregovara s komercijalnim bankama". 

"Radnici smatraju da ove uprave ne mogu nastaviti voditi brodogradilišta. Ne očekujemo da ovaj tjedan budu riješeni svi problemi, ali očekujemo da dobiju plaću ovaj tjedan. Ako se to ne desi, razmotrit ćemo sve opcije. Štrajk neće biti prekinut dok ne bude isplaćena plaća", rekao je Novosel po završetku sastanka.   

<
Vezane vijesti