Iako Vlada je iz saborske procedure jučer povukla prijedlog izmijenjenog Zakona o radu, sindikalne središnjice danas su održale prosvjed na Markovom trgu zbog najavljenog donošenja cijelog seta novih zakona koji idu nauštrb radnika. "Mi ćemo vam pomoći da padnete jer niste zaslužili da se uzdignete", čulo se ispred zgrade Vlade.

Uz novi Zakon o radu, kojim bi se umanjila uloga sindikata i kolektivnih ugovora te omogućilo poslodavcima da upravljaju radnim vremenom radnika, Vlada priprema i donošenje Zakon o povremenim poslovima, s kojim mnoge europske zemlje već imaju negativna iskustva, te produljenje dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Krešimir Sever: Zakon o radu kakav su predložili, Zakon o povremenim poslovima i rad do 67. godine života neće proći! Ovo je bitka svih nas - i starih i mladih, i zaposlenih i nezaposlenih. Nećemo stati na najavljenom generalnom štrajku, nego ćemo ići do kraja!

"Pozdrav dragoj našoj Vladi", orilo se s Markova trga, nakon čega je uslijedio gromoglasan zvižduk nekoliko stotina prosvjednika među kojima je bio i Dragutin Lesar, bivši sindikalist i predsjednik Hrvatske stranke rada. "Nakon što je jučer iz saborske procedure povučen ZOR, ministar rada Mirando Mrstić je rekao da se ne boji sindikata. Mi smo došli ispred zgrade Vlade da mu poručimo da se treba bojati! Žele od nas napraviti roblje suvremenog doba, ali to im nećemo dopustiti", poručili su sindikalisti.

Okupljenima se obratio Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. "Ne treba se Vlada bojati sindikata, već naroda kojeg je prevarila. Govore da imaju dovoljno ruku u Saboru za izglasavanje bilo kojeg zakona, kao da ruke naroda, koji ih je doveo na vlast, dovoljno ne vrijede. Te iste ruke mogu ih i maknuti jer imaju olovku s kojom glasaju na izborima. Mi ćemo vam pomoći da padnete jer niste zaslužili da se uzdignete! Izigrali ste mlade, radnike, nezaposlene i umirovljenike, a vaše dvije godine vlasti popraćene su rastom cijena, siromaštva i brojem nezaposlenih", rekao je Sever.

"Zakon o radu kakav su predložili, Zakon o povremenim poslovima i rad do 67. godine života neće proći! Ovo je bitka svih nas - i starih i mladih, i zaposlenih i nezaposlenih. Nećemo stati na najavljenom generalnom štrajku, nego ćemo ići do kraja!", istaknuo je Sever koji je ispred zgrade Vlade donio čizmicu. "Sutra je sveti Nikola, a mi za ovu Vladu imamo šibu i otkaz!", zagrmio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Mladen Novosel: Zbog njihovog prijedloga radit ćemo 56 sati tjedno i onda kada nas poslodavci iscrpe morat ćemo ići na bolovanje. Tada će na naše mjesto doći jeftiniji agencijski radnici. Potom će Zakon o povremenim poslovima omogućit da svi postanemo socijalni slučajevi. I na kraju dolazi nagrada - tko preživi, u mirovinu će sa 67. godina

"ZOR tobože donose zbog otvaranja novih radnih mjesta, pokretanja gospodarstva. Ma koga to oni zavaravaju? Zbog njihovog prijedloga radit ćemo 56 sati tjedno i onda kada nas poslodavci iscrpe morat ćemo ići na bolovanje. Tada će na naše mjesto doći jeftiniji agencijski radnici. Potom će Zakon o povremenim poslovima omogućit da svi postanemo socijalni slučajevi. I na kraju dolazi nagrada - tko preživi, u mirovinu će sa 67. godina. Neće proći gospodo!", poručio je s Markovog trga Mladen Novosel, predsjednik SSSH. "Jučer su obilježili drugu godišnjicu svoje vladavine. U te dvije godine pokazali su se najgorom vladom po radnike u posljednjih 20 godina. Ali mora im se priznati da su uspjeli u jednom - zavadili su narod ideološkim i nacionalnim podjelama. Nas radnike nećete uspjeti zavaditi! Članovi Vlade, za vas je ova utakmica završena. Imate još sudačku nadoknadu u kojoj ćete morati prihvatiti naše zahtjeve. U protivnom vas više neće biti!", rekao je Novosel.

Okupljenima na Markovom trgu obratio se i Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata."Rejting agencije ih ocjenjuju 'smećem', ali to je mila majka za razliku od onoga što mi mislimo o njima. Zakon o reprezentativnosti bio je samo uvod u sve ono loše što nam spremaju", upozorio je sindikalist, koje je članove Vlade pozvao na nove pregovore.

sindikati-prosvjed-tamara.jpg sindikati-prosvjed-tamara.jpg

Na činjenicu da će predložena nova verzija ZOR-a najviše štetiti mladima, upozorila je Marina Cikojević iz odbora mladih NHS-a. "Mi mladi u ovoj zemlji zbog uvođenja novih robovlasničkih odnosa više nemamo svijetlu budućnost. Cijelim setom predloženih zakona poručuje nam se da odemo iz Hrvatske jer ovdje za nas nema mjesta", zaključila je Cikojević

Ozren Matijašević: Rejting agencije ih ocjenjuju "smećem", ali to je mila majka za razliku od onoga što mi mislimo o njima

Na adresu Vlade Zorana Milanovića jučer je pristiglo i pismo Europske konfederacije sindikata koja ih poziva na povlačenje zakonskih prijedloga i na sudjelovanje u socijalnom dijalogu. "Europska konfederacija sindikata (ETUC) izražava svoju duboku zabrinutost zbog pogoršavanja radnog i socijalnog zakonodavstva te socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, što dovodi u pitanje privrženost hrvatske Vlade obvezama koje je tek nedavno preuzela pri pridruživanju Europskoj uniji i njezinom socijalnom modelu. Europska konfederacija sindikata duboko je uvjerena da deregulacija i umanjivanje socijalnih postignuća nisu odgovarajući odgovor na ekonomske i socijalne probleme. Europska konfederacija sindikata poziva vas da povučete navedene zakone iz zakonodavne procedure te da u praksi potvrdite svoju iskazanu predanost istinskom i sadržajnom socijalnom dijalogu, na temelju povjerenja i uzajamnog razumijevanja. Nadamo se da će Hrvatska, kao najnovija članica Europske unije, biti u potpunosti predana očuvanju i promicanju europskih socijalnih standarda", dio je pisma ETUC-a.

<
Vezane vijesti