Foto: OZANAFoto: OZANA"Upravo je ritam odnosno ritmički pokreti pri pletenju ono što podiže raspoloženje, djeluje umirujuće i opuštajuće te potiče stanje nalik meditaciji. U kombinaciji s činjenicom da ga možete prakticirati praktički svugdje ono može biti sredstvo nošenja s anksioznošću, panikom, boli", ističe Sandra Kerovec, voditeljica zagrebačkog Štrikeraj cafea, dobrobiti pletenja i kukičanja. U svijetu su prepoznati terapeutski učinci tih aktivnosti.

"Naša su vrata otvorena svima koji nam se žele pridružiti u kukičanju ili pletenju, kao i onima koji žele učiti i usvajati te vještine. Dobrodošli su i oni koje se samo žele družiti s nama", kaže Sandra Kerovec, voditeljica Štrikeraj cafea, originalne aktivnosti koju je zagrebačka udruga OZANA pokrenula prije osam godina, kao još jedan doprinos poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

U neepidemijskim vremenima Štrikeraj cafe radi svaki radni dan od 14 do 20 h u prostorijama udruge u Ulici grada Vukovara 235, a osim za korisnike udruge otvoren je i za susjede i druge građane.

"Naši korisnici ne samo da pletu ili kukičaju nego postaju domaćini i nekima od njih je ta uloga jako važna. Već su se izvještili kao domaćini, u pripremanju toplih napitaka, poslužujući goste, a četvrtkom obično radimo i kolač ili tortu; uobičajeno je naime postalo da zajedno s našim stalnim gostima obilježavamo rođendane i posebne događaje. Ponekad imamo i muzičku pozadinu – svirku na gitari, pjesmu", opisuje Kerovec atmosferu u ovom "kafiću" oko kojeg se formirala "zajednica" – dvadesetak stalnih gostiju koji dolaze redovito.

"Izgradili smo i virtualnu međunarodnu zajednicu ljudi koji s nama dijele interese, uključuju se u naše akcije i podržavaju nas. To se u ovim vremenima pokazalo izuzetno važnim za opstanak Štrikeraja, kako ga mi od milja zovemo, jer nam uobičajeni način rada trenutno nije moguć", kaže Kerovec.

U svijetu su prepoznati terapeutski učinci pletenja i kukičanja koji proizlaze it toga da su to vještine koje je relativno jednostavno usvojiti, a pokreti pri pletenju su bilateralni, ritmički, repetitivni i automatski.

"Upravo je ritam odnosno ritmički pokreti pri pletenju ono što podiže raspoloženje, djeluje umirujuće i opuštajuće te potiče stanje nalik meditaciji. U kombinaciji s činjenicom da ga možete prakticirati praktički svugdje ono može biti sredstvo nošenja s anksioznošću, panikom, boli. Automatizam pokreta također je važan jer dok je mozak okupiran automatskom aktivnošću razgovori postaju opušteniji, dublji i osobniji, prekidaju se negativni misaoni obrasci i preusmjerava se pažnja, vraća se osjećaj kontrole. Činjenica da je to automatska aktivnost znači i da se tih pokreta mogu sjećati i oni koji pate od demencije. Prelaženje središnje linije također je važno, posebno ako je riječ o osobama koje imaju neuroloških problema", pojašnjava Kerovec.

U udruzi posebno važnim smatraju kvalitetu socijalnog kontakta koji se ostvaruje u Štrikeraj cafeu gdje se članovi lokalne zajednice i korisnici udruge druže i stvaraju, a pritom sudjeluju i u humanitarnim aktivnostima. Tako su u sklopu akcije Sanjam, letim, živim u Štrikeraj cafeu izrađivali narančaste leptire kako bi skrenuli pažnju na oboljele od multiple skleroze. Proveli su i kampanju Upletimo se! koja je rezultirala je Božićnim drvcem ljubavi i zajedništva koje je bilo postavljeno na Europskom trgu, te s do sada, već više od 100 toplih prekrivača sačinjenih od kvadrata, koji su darovani beskućnicima i potrebitima.

strikeraj_2.jpg

"Ta akcija se, zbog interesa, nastavlja i dalje, te nam i dalje pristižu kvadrati, pa i cijele deke. Javljaju nam se zainteresirani koji bi pleli ali nemaju vunica pa im šaljemo pakete kad god imamo priliku za to", kaže Kerovec.

Nedavno su proveli i akciju pletenja šalova koje su ostavljali na javnom mjestu s porukama podrške, ŠAL oko vrata, osmijeh na lice, koja je nastala po uzoru na akciju I am not lost (scarf).

"Željeli smo pokazati kako mala, prijateljska djela imaju moć da preokrenu nečiji dan, a ponekad i ne samo dan, nego i način gledanja na život. Nasumična djela dobrote jednostavan su način da ovaj svijet učinimo ljepšim, a upravo nam je to svima potrebno. Mnogi su prepoznali ovu našu inicijativu i odlučili je provoditi u svojim gradovima i mjestima, što nam je i bio cilj. Kako je u međuvremenu središnju Hrvatsku pogodio katastrofalan potres, svi smo se složili kako je upravo njima sad potrebna najveća podrška tako da smo sve šalove koji su tijekom akcije nastali proslijedili tamo, a potaknuli smo i ostale da učine isto", ističe Kerovec.

Građani koji ih žele podržati mogu im se pridružiti u Štrikeraj cafeu kada okolnosti to dopuste, mogu se uključiti u akcije pletenjem i kukičanjem, mogu im donirati vunu i igle, a mogu se i javiti i pridružiti im se preko Facebook grupe Štrikeraj cafea. 

Osim Štrikeraja, udruga provodi i razne druge aktivnosti koje također uključuju  rad s rukama, za 55 korisnika o kojima trenutno skrbe. Za djecu predškolske dobi s teškoćama u razvoju vode predškolski program, a za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama dobi između 21-53 godina, koji imaju i druge smetnje u razvoju i ponašanju kao što su psihoze, neuroze, oštećenje vida, govorna oštećenja, smetnje motorike, down sindrom - vode poludnevni boravak. U oba programa rade po načelima waldorfske pedagogije.

"Ta pedagogija ističe kreativnost, učenje kroz rad, zanatske vještine, prirodni svijet i prirodne materijale, a također naglašava održavanje prirodnih dnevnih i sezonskih ritmova. Pedagoški rad nije usmjeren samo djetetovu intelektu, već usporedno njeguje djetetov osjećajni život, razvija radne i stvaralačke navike te snaži volju i interese", naglašava ravnateljica Centra OZANA Barbara Sajko.

Korisnici programa udruge su tako već od predškolskog programa uključeni u aktivnosti sjeckanja povrća, pravljenja peciva i kolača, čišćenja, izradu igračaka, šivanje lutaka i sudjelovanje u izvođenju lutkarskih predstava. U udruzi su uočili i izuzetne terapeutske učinke brige o bilju i obrađivanja zemlje. Na radionicama rade s prirodnim materijalima kao što su vuna, glina, pamuk, drvo, svila, gaze... Uče se odgovornom ponašanju prema okolišu, a zatim o tome uče i druge. Tako su mladi i odrasli s intelektualnim teškoćama do pojave pandemije podučavali filcanje, vještine obrade sirove vune, učenike u nekoliko osnovnih škola.

"Zapravo smo 'izokrenuli' uobičajenu, poznatu percepciju kako su naši korisnici oni kojima je potrebna pomoć, jer njihovim mentorstvom se događa upravo obrnuto. Oni su postali mentori učenicima u redovnoj školi. Smatramo da je to vrlo vrijedan segment našeg rada, jer naglašavamo da i populacija o kojoj skrbimo ima potencijale koje može darivati drugome, te da nije predodređena samo za primanje, što uistinu čini naše korisnike vrijednim i podiže njihovu razinu samopoštovanja i poštovanja", kaže Sajko.

Trenutno skupljaju manji namještaj za restauraciju u sklopu projekta "Rastavi me sastavi me". Prvo su reciklirali traper te od starog trapera izradili torbe, jastučnice, jastuke za stolice, nadstolnjake, podloške za tanjure, igračke, a sada prikupljaju police, stolice, noćne ormariće, okvire za slike, drvene vješalice, kutijice i slične predmete.

strikeraj_3.jpg

"Građani nam mogu donirati ili donijeti takav namještaj da ga obnovimo, obojimo i vratimo u novom izdanju. Donirane stvari koje ćemo obnoviti planiramo na prigodnim prodajama ponuditi građanima, a dobivenim sredstvima unaprjeđivati daljnji rad naših programa", najavila je Sajko.

Kao i većina udruga koje se bave pružanjem socijalnih usluga udruga OZANA troši puno vremena i energije na osiguranje financija za održavanje svih programa i žive u neizvjesnosti od natječaja do natječaja.

"Nadamo se da će se u budućnosti više prepoznati one udruge i ustanove koje programima dopunjuju kapacitete države i lokalne zajednice te da će biti kontinuirano i primjereno financirani kako bi nesmetano mogli obavljati svoju zadaću. Naša lista čekanja ima sve više zainteresiranih korisnika koji čekaju da se nakon redovnog obrazovanja uključe u programe koji će im omogućiti pored rehabilitacijsko radnih aktivnosti i socijalizaciju i socijalnu interakciju s vršnjacima. Bez uključenja ostaju u svojim domovima bez tog važnog segmenta u njihovom daljnjem razvoju", zaključuje Sajko.


 

Osigurajmo životne zajednice i mobilne timove

Jedan od ciljeva vam je oformiti životnu zajednicu za vaše korisnike. Kako napreduje zajednica?

To je jedan od naših dugogodišnjih ciljeva i želja jer se od samih početaka osnivanja udruge pitamo kako osigurati uvjete za životnu zajednicu za naše korisnike koji će u budućnosti ostati bez roditeljske skrbi. Taj je projekt trenutno na čekanju, jer sve svoje snage usmjeravamo na osiguravanje stabilnosti postojećeg programa, no planiramo aplicirati na EU fondove.

Koje bi još bile potrebe vaših korisnika?

Većina naših korisnika ima preko 35 godina, a većina roditelja od 65 godina nadalje. Roditelji se sve teže brinu za svoje zdravlje, sve teže vode brigu o zdravlju i egzistenciji djece, brine ih što će biti s djecom kada njih više ne bude. Iz tog razloga postoji sve više potreba uz osiguravanje vještina za svakodnevni život uz podršku i potreba za pokretanjem mobilnog tima – tima stručnjaka različitih profila koji bi cijeloj obitelji pomogli u svakodnevnim situacijama.


 

<p class="MsoNormal">Tekst je objavljen u sklopu projekta "Ranjive na
vidjelo" sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj
teksta isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.<o:p></o:p></p>

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Ranjive na vidjelo" sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.

<
Vezane vijesti