Foto: I.P.Foto: I.P."Predstavnici korporativnih interesa i dalje imaju povlašteni pristup informacijama o TTIP pregovorima, dok je to onemogućeno organizacijama civilnog društva, zagovaračima javnog interesa. Radi se o ozbiljnom problemu, o tužbama koje će prijetiti Hrvatskoj, u iznosu od nekoliko milijardi eura. Javnost o tome mora biti informirana", poručio je Duje Prkut iz GONG-a na današnjoj javnoj akciji platforme Zaustavimo TTIP.

Povodom 12. Kruga pregovora o tajnovitom i kontroverznom TTIP-u (Partnerstvo za trgovinu i ulaganja između EU i SAD), koji se ovaj tjedan vodi u Bruxellesu, Platforma Zaustavimo TTIP organizirala je javnu akciju kako bi građane i njihove zastupnike u Hrvatskom saboru upozorili na prikrivene opasnosti TTIP-a.Pregovori su još uvijek u tijeku i jedno od otvorenih pitanja jest hoće li uopće parlamenti država članica EU ratificirati sporazum

Članovi Platforme Zaustavimo TTIP osvrnuli su se na ISDS mehanizam koji prijeti urušavanjem vladavine prava i temeljnih demokratskih standarda. Upozorili su na netransparentnost procesa pregovora iz kojeg je isključena hrvatska javnost, građani i zagovarači javnog interesa, dok je predstavnicima međunarodnih i hrvatskih korporativnih interesa osiguran povlašten pristup informacijama.

"Akcijom želimo skrenuti pažnju na to da se pregovori i dalje vode na izrazito netransparentan način, da se u sklopu njih raspravlja o mehanizmu zaštite stranih investitora koji bi mogao predstavljati ozbiljnu opasnost za proračunska sredstva Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica. Još uvijek nije u potpunosti jasno hoće li ovaj sporazum morati proći ratifikaciju u Saboru. Jedna od glavnih tema ovih pregovora je upravo kontroverzni mehanizam rješavanja sporova između investitora i država, ISDS, odnosno njegova nova verzija ICS, koji zapravo stranim investitorima omogućava da u potpunosti zaobiđu domaće pravosudne sustave i državu tuže izravno pred međunarodnim arbitražnim sudovima", objasnio je Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije.

Države koje su unaprijedile standarde zaštite okoliša, odlučile smanjiti broj nuklearki, podigle minimalnu plaću, ili na neki drugi način pokušale zaštiti javni interes, suočene su s prijetnjama tužbi teškima nekoliko milijardi eura. Arbitražni je postupak pritom zbog iznimno visoke cijene rezerviran prvenstveno za najveće globalne korporativne igrače.

"Postoji i sukob interesa samih arbitara, jer oni ne primaju fiksnu plaću te njihova naknada ovisi o broju, trajanju i kompleksnosti sporova. Tu može postojati interes za željom da se presuđuje u korist investitora, odnosno da se povećava broj tužbi", rekao je Radovanović.

Ususret donošenju novog proračuna, Duje Prkut iz GONG-a skrenuo je pažnju i na moguće tužbe kojima će Republika Hrvatska biti izložena ukoliko bude nastojala zaštiti javni interes, okoliš ili pak radnička prava.

"Nedavno su objavljeni prvi proračunski dokumenti koji pokazuju kako se s nekoliko desetaka milijuna kuna  može napraviti jako puno, a mi ovdje pričamo o tužbama koje će prijetiti Hrvatskoj - u iznosu od nekoliko milijardi eura, a to su javna sredstva koja se zasigurno mogu puno bolje iskoristiti", istaknuo je Prkut.

Naznake kako bi izgledao život pod TTIP-om dao je probni medijski balon bankarskog sektora – nakon javnog objavljivanja Vladine odluke o slučaju franak pojavili su se medijski napisi o tome da banke razmišljaju o podizanju tužbe protiv RH pred arbitražnim sudom u SAD-u.

Aktivisti platforme Zaustavimo TTIP ističu kako upornim inzistiranjem na uključivanju posebnih privilegija za strane investitore u okviru pregovora o TTIP-u, Europska komisija ignorira komentare europske javnosti u jednom od najmasovnijih savjetovanja u europskoj povijesti – preko 150 tisuća pojedinačnih komenatar o ISDS-u dostavljeni su Europskoj komisiji, a 97 posto sudionika reklo je jasno ne tom mehanizmu.

Europski ombudsman je pokrenuo istragu protiv Europske komisije zbog netransparentnosti pregovora i problematičnog odbijanja pristupa informacijama o tijeku pregovora.Države koje su unaprijedile standarde zaštite okoliša, odlučile smanjiti broj nuklearki, podigle minimalnu plaću, ili na neki drugi način pokušale zaštiti javni interes, suočene su s prijetnjama tužbi teškima nekoliko milijardi eura

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kontinuirano održava sastanke s predstavnicima poslovnih udruženja, s njima se savjetuje o hrvatskim stajalištima u Europi, informira ih o tijeku pregovora, dok je istovremeno hrvatskim organizacijama civilnog društva onemogućen pristup tim informacijama. Ovdje smo jednim dijelom i zbog zastupnika Sabora, nadamo se da sporazum neće bit usvojen. Ako bude usvojen, on će ograničiti slobodu djelovanja zastupnika", objašnjava Prkut.

Pregovori su još uvijek u tijeku i jedno od otvorenih pitanja jest hoće li uopće parlamenti država članica EU ratificirati sporazum. "Hrvatski sabor mora poslati snažnu poruku Vladi da želi sudjelovati u tom procesu, jer se taj sporazum tiče i njih. Ako se njihova sloboda glasanja  ograničava, ako se ograničava sloboda izglasavanja zakona u Saboru, onda su oni ti koji moraju dati zeleno svjetlo za taj sporazum, a ne da se on zaključi jednim potpisom premijera", zaključuje Prkut.

Ključne riječi: hrvatski sabor, TTIP, stop ttip
<
Vezane vijesti