Foto: Prtscr iz filma OvrhaFoto: Prtscr iz filma Ovrha"Milan Bandić je 16. svibnja 2017., na vrhuncu svoje predizborne kampanje za gradonačelnika grada Zagreba poslao pismo na adrese onih koji imaju dugovanja prema svim podružnicama Holdinga (dugove prijevoza, čistoće, vode, pričuve, plina) i pozvao ih da predaju zahtjeve za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga, otpis kamata i dijela troškova postupka ovrhe", priopćili su iz Radničke fronte i istaknuli kako ta mjera uopće nije ostvarena i kako je riješen samo jedan od preko 900 predmeta.

Pozivom su bili uključeni računi svih sastavnica Holdinga (ZET, Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja, Gradsko stambeno i komunalno gospodarstvo, Plinara, itd.). Iz Radničke fronte ističu kako uopće ne treba ponavljati da se Milan Bandić nije obratio ljudima kao kandidat na izborima već kao gradonačelnik grada Zagreba, koristeći se gradskim bazama podataka. Jasno je i to da nije ni ponudio otpis dugova već namirivanje dugova Preko Gradske skupštine i institucija koje su nam sada dostupne, uspjeli smo saznati da je riješen samo jedan od preko 900 predmeta (!). I taj jedan je riješen samo zato što je čovjek predano pola godine pisao na sve adrese, gnjavio, prijetio medijima i ušao u kontakt sa zastupnicima Odbora odvjetnika i bilježnika, a blokiranima samo - obročnu otplatu. No čak i takvu mjeru 9 mjeseci od tog poziva nije ostvario, već je odmah nakon završenih izbora obećanje zaboravio.

"Preko Gradske skupštine i institucija koje su nam sada dostupne, uspjeli smo saznati da je riješen samo jedan od preko 900 predmeta (!). I taj jedan je riješen samo zato što je čovjek predano pola godine pisao na sve adrese, gnjavio, prijetio medijima i ušao u kontakt sa zastupnicima Odbora za predstavke i pritužbe, pa i našim vijećnikom. Ta jedna, hrabra osoba ustupila je svoj ugovor iz kojeg je jasno kako je i taj ugovor potpisan samo kako bi se čovjeka ušutkalo i kako cijela stvar ne bi dospjela u medije. Na upit voditeljici Povjerenstva zašto je ova molba jedina riješena odgovoreno je da je to riješeno preko reda, prije svih zbog svih mailova koje je čovjek poslao", navode. 

Iako su trebale biti riješene do 28.2., ostale će molbe teško biti riješene. Naime, najveći dugovi blokiranih postoje prema Holdingovim sastavnicama Vodoopskrbi i odvodnji i Gradskoj plinari Zagreb, a one niti 9 mjeseci od Bandićevog poziva još uvijek nisu donijele svoje pravilnike koji bi omogućili da se ugovori počnu potpisivati. U pravilniku koji je donio Holding pet mjeseci nakon Bandićevog poziva stoji da se preporučuje da Vodoopskrba i Plinara donesu slične pravilnike, Da samo pritisci mogu uroditi plodom, pokazuje i proračun u kojem je osigurano tek 300 tisuća kuna za blokiranešto se nije desilo. Osoba koja je potpisala ugovor potpisala ga je pak s Čistoćom i Gradskom Plinarom. Ukratko, ili je Povjerenstvo napravilo prekršaj ili su se ugovori mogli potpisati i s 900 drugih osoba.

Da samo pritisci mogu uroditi plodom, pokazuje i proračun u kojem je osigurano tek 300 tisuća kuna za blokirane (a u prvom prijedlogu Proračuna je bilo predviđeno tek 60 tisuća kuna!). 300 tisuća kuna je tek otprilike 10-15 % potrebnih sredstava. To je vjerojatno i razlog zašto sastavnice Vodoopskrba i Plinara ne žele donijeti pravilnike koji bi omogućili ovu mjeru.

Iako ova mjera de facto ide na ruku odvjetnicima i bilježnicima kojima bi se isplatilo njihove troškove, umjesto da se otpiše dug blokiranima, i ovako postavljena ona upućuje na to da se čak ni u ovom skromnom obliku blokiranima ne misli pomoći. Iako bi i isplata fiškala ljudima pomogla, Iako ova mjera de facto ide na ruku odvjetnicima i bilježnicima kojima bi se isplatilo njihove troškove, umjesto da se otpiše dug blokiranima, i ovako postavljena ona upućuje na to da se čak ni u ovom skromnom obliku blokiranima ne misli pomoćito se neće desiti. Ako se pak mjera ne sprovodi jer nema dovoljno novaca – onda treba reći da ni to nije točno. Istovremeno se u tom istom proračunu privatnicima kapitalistima daje šakom i kapom. Na prošloj se sjednici tako samo jednoj firmi Plodna zemlja d.o.o. (registriranoj za razne stvari od iznajmljivanja smještaja, promidžbe i propagande, pa do oplođivanja životinja) riješilo obročnu otplatu 88.900 kn duga "budući da su ispunjeni uvjeti iz članka 15. Uredbe odnosno da bi u konkretnom slučaju naplata duga u cijelosti predstavljala neprimjereno opterećenje za dužnika, a obročnom otplatom duga bi se bitno poboljšale dužnikove mogućnosti otplate duga." Vlasnici PLODNE ZEMLJE d.o.o., dalo se pak 4 milijuna kuna potpore u 2016. godini. (!)

Dakle, ovo je očito bila puka predizborna predstava. Grad Zagreb na svim gradskim razinama financijski pomaže župne urede u Hrvatskoj i BiH, subvencionira privatnike i veteranske organizacije, ali siromašne - ne. Stvarna socijalna mjera bi bila otpis duga, naknada i kamata blokiranima i onima kojima prihod ne prelazi iznos minimalne netto plaće, na način da Grad refundira te troškove kao što podmiruje dio troškova stanovanja korisnicima socijalne pomoći.

Kako samo pritisci imaju učinka Radnička fronta poziva sve one koji su predali svoje molbe Holdingu, da šalju svoje pritužbe Gradskoj skupštini na Odbor za predstavke i pritužbe (odbor.predstavke-prituzbe@zagreb.hr), kao i zastupnici RF-a (katarina.peovic-vukovic@zagreb.hr) kako bismo zajedničkim snagama pomogli i drugim blokiranima da dođu do kakvog-takvog rješenja.

<
Vezane vijesti