Foto: Goran SafarekFoto: Goran SafarekNova slovenska vlada učinila je ključan korak kako bi zaštitila rijeku Muru da bi se to područje razvijalo na ekološki prihvatljiv i održiv način. Na nivou koalicije pet vladajućih stranaka postignut je dogovor - zaštitit ćemo rijeku Muru i na njoj nećemo graditi hidroelektrane. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i slovenske nevladine udruge pozdravljaju odluku o odbijanju projekata koji bi uništili rijeku Muru i pririodu koja je okružuje.

"Za WWF i slovenske nevladine udruge važno je da vlada provede svoju političku odluku te da se odmah zaustavi planirana izgradnja hidroelektrane Hrastje Mota koja je prva u nizu od osam planiranih hidroelektrana", ističe je Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

WWF poziva da se zaustavi i izgradnja hidroelektrana na rijeci Dravi u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi se očuvao slobodan neprekinuti tok rijeke Mure u Sloveniji te Drave u Hrvatskoj. Sve od granice između Austrije i Slovenije na Muri do ušća Drave u Dunav u blizini Osijeka povezan je i vrijedan ekosustav bogat biološkom raznolikošću. Kontinuitet toka tih dviju rijeka i dalje je ugrožen i od iznimne je važnosti da se i u Hrvatskoj donese odluka koja će spriječiti projekte koji devastiraju jedan od najvrjednijih ekosustava - slatke vode.

WWF poziva da se zaustavi i izgradnja hidroelektrana na rijeci Dravi u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi se očuvao slobodan neprekinuti tok rijeke Mure u Sloveniji te Drave u HrvatskojHidroelektrane Molve 1 & 2 na rijeci Dravi imale bi izuzetno velik negativan utjecaj na poplavne šume, poljoprivredu, Dravske vodonosnike, tj. opskrbu pitkom vodom, kao i na kulturološku vrijednost tog područja i ljude za koje je Drava živa rijeka na koju su ponosni. Mura u Sloveniji dio je ekološke mreže Natura 2000, baš kao i Drava u Hrvatskoj. U Europskoj uniji nije sagrađena ni jedna velika hidroelektrana od proglašenja te ekološke mreže te je slovenska vlada također odustala od ideje da ide protiv odluka na razini EU.

Rijeka Drava u Hrvatskoj proglašena je i Regionalnim parkom Mura-Drava te s Mađarima dijelimo UNESCO Prekogranični rezervat prirode Mura-Drava-Dunav. Duž Mure, Drave i Dunava u bližoj budućnosti planira se proglašenje prvog svjetskog UNESCO-vog rezervata biosfere koji se proteže kroz pet zemalja.

"Trebali bismo učiti od susjeda kako zaustaviti narušavanje vrijednosti onog najvrjednijeg što imamo, naših prirodnih rijeka. Rijeka Drava u Koprivničko-križevačkoj županiji je srce te rijeke", zaključuje Korn Varga. Bogatstvo živog svijeta, mnogobrojni sprudovi i strme obale dom su ugroženim vrstama ptica, bregunici i maloj čigri. Upravo u blizini planiranih hidroelektrana nalazi se i zadnje stanište male čigre na Dravi koje bi nepovratno nestalo ukoliko se dozvoli izgradnja hidroelektrana. WWF poziva stanovništvo koje živi uz rijeku Dravu da kaže svoje mišljenje i potpiše peticiju za spas rijeke Drave.

Ključne riječi: slovenija, WWF, hidroelektrana, mura
<
Vezane vijesti