"Greenpeaceov" 60-metarski jedrenjak "Rainbow Warrior" stigao je u Split u sklopu europske turneje za promociju obnovljivih izvora energije. U osam dana posjetit će četiri hrvatska grada te pokazati da obnovljivi izvori energije, osim što sprečavaju klimatske promjene, povećavaju energetsku neovisnost zemlje i otvaraju radna mjesta.

Tijekom boravka broda u Hrvatskoj održavat će se susreti investitora, vlasti, stručnjaka i civilnog društva.

"Ovdje smo prvenstveno da govorimo o rješenjima, jer svi znamo koji su problemi. Rješenja postoje i ovdje su. U Hrvatskoj propuštamo priliku razviti naš potencijal za obnovljivu energiju i na taj način smanjiti problem nezaposlenosti. Usprkos velikim mogućnostima danas koristimo samo 27 MW sunčeve energije. U manjoj i manje sunčanoj Sloveniji već danas koriste 250 MW, a u Slovačkoj 500 MW. Zašto bi Hrvatska, jedna od najsunčanijih zemalja u Europi, bila na začelju po korištenju sunčeve energije?" izjavio je Zoran Tomić, voditelj Greenpeacea u Hrvatskoj. Kako Tomić kaže, prema anketi koju je za Greenpeace izradio Ipsos Puls, u Hrvatskoj 90,6 posto građana smatra da temelj hrvatske energetske politike trebaju biti obnovljivi izvori energije te dodaje da je to jasna poruka Vladi.

"Osim globalnih problema, obnovljivi izvori energije rješavaju i lokalne probleme koji su u Hrvatskoj kronični, a među njima je na prvom mjestu nezaposlenost. Imamo više od 300 tisuća nezaposlenih i uvozimo 50 posto energije dok je u EU posljednjih godina više od 70 posto novih izvora energije obnovljivo. Svaki novi MW instaliran preko obnovljivih izvora energije zapošljava 6 do 20 puta više ljudi nego svaki novi MW iz fosilnih goriva." rekao je Marko Gregović, voditelj energetske kampanje u Greenpeaceu.

Tijekom boravka Rainbow Warriora u Hrvatskoj održavat će se susreti investitora, vlasti, stručnjaka i civilnog društva koji će razgovarati o preprekama investicijama u obnovljive izvore energije. Također, građani će imati priliku posjetiti brod te potpisati peticiju kojom se od Vlade traži da smanji administrativne i porezne prepreke.

"Investitori u obnovljive izvore energije ne žele posebne poticaje niti kvote, samo žele da se uspostave jasna pravila i uklone administrativne barijere. Vladi bi trebalo biti od prvorazrednog interesa olakšati im ulaganje jer sunce i vjetar donose radna mjesta - tako instalacija 1000 MW fotonaponskih ćelija bez poticaja godišnje izravno zapošljava 1500 i neizravno 4500 ljudi. Instalacija 1200 MW vjetroelektrana do 2020. godišnje otvara 1200 radnih mjesta izravno i barem još 1000 neizravno", pojašnjava Gregović važnost ulaganja u obnovljive izvore.

Jedrenjak Rainbow Warrior treći je brod istog imena u povijesti Greenpeacea, a prvi među njima koji je Greenpeace napravio isključivo za svoje potrebe. Prvi Rainbow Warrior minirala je francuska tajna služba 1985. godine, ali on je svejedno imao važnu ulogu u zaustavljanju nuklearnih pokusa na Pacifiku, uspješno blokirao dovoz ugljena i sprečavao destruktivno koćarenje. Njegov nasljednik, drugi Rainbow Warrior, otišao je u mirovinu nakon 22 godine službe te danas obavlja funkciju bolničkog broda u Bangladešu za sve one koji nemaju pristup zdravstvu. Joel Stewart, kapetan broda i dugogodišnji aktivist Greenpeacea, ističe kako su, zahvaljujući suradnji s europskim inženjerima, napravili brod koji je u samom vrhu u pogledu zaštite okoliša. Posebnost je broda što 70 posto vremena plovi samo pomoću vjetra i što "A" oblik jedra omogućava maksimalnu brzinu do 14 čvorova. Kako kaže, nakon jadranske turneje, Rainbow Warrior nastavlja put prema Italiji, Turskoj te kasnije Aziji i to sve u sklopu kampanje za promociju obnovljivih izvora energije. "Moramo napustiti fosilna goriva i okrenuti se obnovljivim izvorima. To nije trend, već znanstvena činjenica!", poručuje Stewart.

Ispred broda je postavljena izložba fotografija Ivana Šejića koje prikazuju hrvatske solarne i vjetroelektrane, i na kojoj građani mogu pogledati još uvijek malobrojne primjere korištenja obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. Također, svi građani koji posjete brod imaju priliku vidjeti praktičnu primjenu obnovljivih izvora energije na primjerima solarnih kuhala, vodenih pumpi, radija, punjača za mobitel, ali i igračaka za djecu. Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće bez Greenpeaceovih volontera i volonterki iz cijelog svijeta.

"Ovdje sam kako bih pridonio kampanji, ali i pomogao u osvješćivanju građana o važnosti zaštite okoliša kao i o klimatskim promjenama. Smatram da Hrvatska dijeli iste probleme kao i Meksiko, pogotovo što se tiče vađenja nafte iz mora. Svi se sjećamo što je bilo s Meksičkim zaljevom i British Petroleumom, te je stoga potrebno informirati građane i kreirati dobre politike zaštite okoliša kako se nešto slično ne bi ponovilo", objasnio je Greenpeaceov aktivist Rodrigo iz Meksika.

 

<
Vezane vijesti