Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaVećina zastupnika i zastupnica zagrebačke Gradske skupštine je danas, ne uvažavajući interes građana i građanki Zagreba, usvojila prijedlog gradonačelnika Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada koji donosi drastično poskupljenje računa.

Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) oštro osuđuju ovu odluku koja nameće neprihvatljiv harač na džepove građana i građanki, protivno zakonskim propisima. Priopćenje udruga prenosimo u cijelosti: 

Brojni građani i građanke odazvali su se na dva prosvjeda organizirana od strane udruga u proteklih tjedan dana te izrazili svoje protivljenje u sklopu javne rasprave. Na to su gradonačelnik Bandić i većina u Skupštini samo okrenuli leđa, ignorirajući argumentirane primjedbe.

Udruge najavljuju da će iskoristiti sve pravne mehanizme da zaustave realizaciju ovih štetnih i nepravednih izmjena. Izmjene su suprotne temeljnom zakonskom načelu "plati koliko baciš", koje propisuje naplatu komunalnog otpada prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada. U slučaju Zagreba, naplata skupog paušala od 70 kuna, neovisno o tome koliko tko otpada proizvede, neprihvatljiv je udar na džepove građana i građanki. Čak 24 grada i općine podnijela su ustavnu tužbu zbog Uredbe o otpadu koju gradonačelnik Bandić koristi kao izgovor za ovo drastično poskupljenje. Udruge će također pokrenuti tužbe i osporavati ove izmjene.

Otpor javnosti neće prestati sve dok se građanima i građankama ne osigura kvalitetan  i pravedan sustav gospodarenja otpadom, poručuju udruge. Pozivaju Grad Zagreb da povuče ove izmjene i Odluku izmijeni na način da potakne kontrolirano odvojeno prikupljanje otpada i pravednu naplatu prema stvarnim količinama miješanog otpada.

 

<
Vezane vijesti