sindikat_biciklista.jpgSindikat biciklista izradio je kartu s različitim mogućnostima i preporukama za olakšano kretanje biciklom kroz Zagreb. Obuhvaća biciklističke staze, ulice s niskim intenzitetom motornog prometa, nasipe i parkove.

Kako kažu iz udruge, korištenje bicikla kao gradskog prijevoznog sredstva raste u Zagrebu unatoč postojećoj infrastrukturi koja nije stimulativna. Zagreb je tek djelomično pokriven biciklističkim stazama koje još uvijek ne tvore cjelovitu mrežu potrebnu za efikasno i udobno kretanje gradom. Dodaju da će zbog toga još neko vrijeme biti potrebno koristiti dodatne mogućnosti, osim biciklističkih staza, poput ulica s niskim intenzitetom motornog prometa, nasipa i parkova za smisleno kretanje biciklom po Zagrebu.

Karta koju su izradili obuhvaća različite mogućnosti i preporuke kretanja biciklom kroz Zagreb.

"Biciklističke staze su prvi izbor i karta ima ucrtane sve biciklističke staze. Uz pomoć ulica i nasipa na potrebnim mjestima, nastojali smo povezati Zagreb u cjelovitu mrežu i osigurati dostupnost biciklom na 200 m do svake točke u gradu", navode iz Sindikata biciklista.

Karta prtscr Karta prtscr

Biciklističke staze klasificirane su u dvije kategorije: "prihvatljive" kojima se većinu vremena može kretati relativno udobno i efikasno, ali i dalje uz povremene pješake na stazi i česte potrebe za zaustavljanjem i "lošije" koje su često prekinute na križanjima, sužene povremenim terasama kafića, nacrtane na preuskom pločniku i uzurpirane od pješaka. Ceste s malim motornim prometom, navode iz udruge, pogodne su u dobrim uvjetima za većinu iskusnih odraslih biciklista, dok su ceste s neznatnim intenzitetom uglavnom pogodne i za bicikliste početnike.

Pločnici su također klasificirani, te "široki i prohodni" odgovaraju standardu koji se u Zagrebu koristi za biciklističke staze, a "lošiji" pločnici, na kojima je uglavnom potrebno gurati bicikl, su nažalost neizbježni za povezivanje puta s djecom. Iz Sindikata biciklista napominju da odraslim osobama nije dopuštena vožnja biciklom po pločnicima ako na njima nije ucrtana biciklistička staza.

"Vjerujemo da će ova karta brojnim sugrađanima olakšati odluku da počnu voziti po Zagrebu i pomoći u izboru prikladnih puteva. Isto tako, ova karta može pomoći u određivanju prioritetnih akcija u razvoju biciklističke infrastrukture: povezivanje postojećih staza u cjelovitu mrežu, dostupnost izdvojenih dijelova grada i poboljšanje kvalitete postojećih staza", poručuju iz Sindikata biciklista.

Kartu možete pogledati na stranicama Sindikata biciklista

<
Vezane vijesti