Sviđalo se to Bushu ili ne, ispada da on sam naoružava iračke pobunjenike. A u hotimičnom ili slučajnom naoružavanju Iračana, Amerikanci, kao što znamo, imaju veliko iskustvo.

Bushevoj se administraciji nagomilaju problemi u Iraku. Posljednji zabrinjava posebno mozgove u Pentagonu. Naime, kako izvještava The Washington Post u članku kojeg je potpisala Rachel Stohl, dužnosnica Centra za izvještavanje o obrani, inače stručnjakinja za pitanja oružja, vodeći ljudi američke vojne invazije na Irak su u toj zemlji izgubili trag za 110 tisuća automatskih pušaka Kalashnikov (AK-47) i za oko osamdeset tisuća pištolja. To je oružje pripadalo Sadamovoj vojsci i predano je iračkim vlastima u okviru programa obuke i naoružavanja tamošnjih snaga sigurnosti. Kako stoji u tajnom (očito namjerno prozračenom) izvještaju Pentagona Bijeloj kući koji je krajem srpnja poslan u Kongres a u kojem se govori o procesu naoružavanja iračkih snaga, ne zna se gdje je završila trećina oružja koja su predana iračkim vlastima tijekom 2004. i 2005. Do sada se priznavalo da se na različite načine na putu izgubilo jedno četrnaest tisuća komada oružja. Sada se zna da je to između trinaest i četrnaest puta više. Saznalo se i to da je izgubljeno oružje uglavnom ruskog i balkanskog porijekla. U izvještaju se upozorava iračke vlasti da obavještajni podaci govore o prisutnosti i jasnih veza između pobunjenika i lojalnih snaga vladi Nuri-ja al Maliki-ja. Rečenom izgubljenom oružju treba dodati još i 135 tisuća izgubljenih zaštitnih prsluka te 115 tisuća nestalih kaciga. U jednom komentaru, dnevnik Los Angeles Times tvrdi da su 2006. pojačane mjere sigurnosti ali da general David Petraeus, najviši zapovjednik američkih snaga u Iraku još nije uspio uspostaviti sistem kojim bi se onemogućilo naoružavanje neprijatelja s američkim novcima.
Ne gube samo oružje, gube i važne dokumente. Nisu učinili ništa ili su učinili jako malo da riješe problem. Pojma nemaju gdje im je nestalo to oružje
, zaključuje Rachel Stohl. Sviđalo se to Bushu ili ne, ispada da on sam naoružava iračke pobunjenike. A o hotimičnom ili slučajnom naoružavanju Iračana, Amerikanci, kao što znamo, nije li tako gospodine Rumsfeld, imaju veliko iskustvo.