Foto: A.K.Foto: A.K.Vrdoljak - ministar prljavih poslova, poručili su jutros iz koalicije SOS za Jadran.

Aktivistkinje i aktivisti udruga okupljenih u koaliciju S.O.S. za Jadran jutros su u Hypo centru Zagreb izveli akciju kojom su željeli još jednom poručiti kako građani imaju pravo odlučivati o eksploataciji nafte u Jadranu na referendumu te su pozvali ministra Vrdoljaka da to podrži ili podnese ostavku.

Aktivistkinje i aktivisti su dolazak ministra Ivana Vrdoljaka popratili isticanjem višemetarskih transparenata sa zgrade Hypo centra na kojima je stajalo "Ministar prljavih poslova", "Ugovore potpisujemo, turizam otpisujemo" i " Mala zemlja za veliku mrlju".

"Ministar Ivan Vrdoljak mjesecima ignorira apele građana, udruga, stručnjaka, javnih ličnosti da zaustavi potpisivanje štetnih ugovora s naftnim kompanijama. Pozivamo ga još jednom da to učini i da tu odluku prepusti hrvatskim građanima na referendumu, u protivnom tražimo da podnese ostavku", rekao je Zoran Tomić iz Greenpeacea Hrvatska.

Naglasio je kako bi potpisivanje ugovora prije referenduma značilo ucjenu građana jer ako bi se građani na referendumu izjasnili protiv 90 posto građana Hrvatske energetsku budućnost vidi u obnovljivim izvorima energije, vjetru i suncu, za koje Hrvatska ima odlične potencijale.eksploatacije nafte u Jadranu, to bi značilo nametanje skupih penala koje bi građani platili naftnim kompanijama.

Podsjećamo, prema posljednjoj anketi, 74 posto građana se izjasnilo kako o projektu eksploatacije nafte želi odlučiti na referendumu.

Tomić se osvrnuo na četvrtu konferenciju o energetskoj budućnost Hrvatske koja je održavala u Hypo centru i na kojoj je ministar Vrdoljak prisustvovao. Naglasio je kako 90 posto građana Hrvatske upravo energetsku budućnost vidi u obnovljivim izvorima energije, vjetru i suncu, za koje Hrvatska ima odlične potencijale.

"Forsiranje prljavih energetskih projekata kao što su nafta i ugljen, i to na Jadranu, ne samo da šteti okolišu, okolišu, zdravlju, turizmu, nego ne donosi značajniju korist te s druge strane ni ne otvara nova radna mjesta. Svijet je prepoznao da je budućnost u obnovljivim izvorima energije, želimo da to prepozna i Hrvatska, kao i ministar Vrdoljak", izjavio je Tomić.

Luka Tomac iz Zelene akcije, jedne od udruga koalicije S.O.S. za Jadran, podsjetio je kako Vlada RH još uvijek nije odgovorila na tisuće pitanja građana u procesu Strateške procjene utjecaja na okoliš.  

"Vlada se sprema potpisati ugovore, i kao što smo tvrdili prije nekoliko mjeseci, konzultacije s građanima smatramo samo pokrićem za već ranije donesene odluke. Usudio bih se reći da je to sve bila jedna farsa", rekao je Tomac.

"Pozivamo ministra Vrdoljaka da odluku o bušenju Jadrana prepusti građanima na referendumu ili neka podnese ostavku"Istaknuo je kako u susjednim državama s kojima se Hrvatska voli uspoređivati, Sloveniji i Austriji, konzultacije s građanima za ovako bitan strateški projekt traju i po nekoliko godina. Spomenuo je primjer Austrije za koju navodi kako provodi lokalne referendume i o izgradnji benzinske crpke u pojedinim lokalnim zajednicama.

"Kroz PR Agenciju za ugljikovodike nam se plasiraju farse da će lokalna zajednica na obali imati koristi od ovakvog projekta što je neistina. Ugovor koji Vlada RH planira potpisati s koncesionarima neće ni Hrvatskoj donijeti veću korist. Volio bih podsjetiti da će prema procjenama zarada od ovog projekta biti sto puta manja od godišnje zarade od turizma. Građanima RH je već dosta plaćanja ugovora koje potpisuju nesposobni političari i mislimo da je ovo klasičan primjer takvog projekta koji će otplaćivati desetljećima i buduće generacije", rekao je Tomac te još jednom pozvao ministra Vrdoljaka da se konzultira s građanima i dopusti da se izjasne o ovako bitnoj temi na referendumu ili da podnese ostavku.

<
Vezane vijesti