Jeste li se ikad zapitali kako je gluhoj osobi kada mora otići na sud ili izvaditi novu osobnu iskaznicu? Kupiti nešto u trgovini ili vratiti ako ne odgovara? Kupiti u ljekarni lijek ili reći doktoru što ju boli? Odgovore na ova pitanja nudi dokumentarni film "Silent Warriors" autorica Sare Perković i
Mihaele Delišimunović.

"Dvije godine prije nastanka dokumentarnog filma učila sam znakovni jezik pa sam se dosjetila da napravimo nešto vezano uz diskriminaciju gluhih osoba", objašnjava Sara Perković, jedna od autorica dokumentarnog filam Silent Warriors. Budući da se ideja svidjela i Mihaeli Delišimunović, koja je također pohađala radionicu video aktivizma u organizaciji Amnesty Internationala Hrvatske i Restarta, kao produk njihovog zajedničkog rada je nastao dokumentarac o gluhim osobama koji u foksu stavlja skupinu gluhih košarkaša.

Na pitanje kako ocjenjuje odnos hrvatskog društva prema gluhim osobama, Sara Perković odgovara: "Svi znaju da postoje osobe koje ne čuju, ali nitko ne razmišlja o njima ili njihovim poteškoćama u svakodnevnom životu. To je najgori dio tog 'odnosa'. Potpuno ignoriranje!"

"Većina društva svjesna je da postoje 'tamo neki siroti koji ne čuju' ali budući da oni nisu jedni od njih nije ih briga i ne vide potrebu uvažavanja njihovih potreba i prilagodbe njihovim mogućnostima", kaže Mihaela Delišimunović.

Delišimunović ističe da je teško izdvojiti gdje je diskriminacija najvidljivija s obzirom da ju građani nemaju prilike svakodnevno vidjeti. "To već govori dovoljno o tome koliko su oni potisnuti i diskriminirani. Zaista ih rijetko gdje možemo sresti u našim uobičajenim kretanjima, kao što su fakultet, kino, klubovi, trgovine, upravo zbog toga što svi ti, nama svakodnevni sadržaji, nisu prilagođeni njima."

"Jeste li se ikad zapitali kako je gluhoj osobi kada mora otići na sud ili samo izvaditi novu osobnu iskaznicu? Kupiti nešto u trgovini ili vratiti ako ne odgovara? Kupiti u ljekarni lijek ili reći doktoru što ju boli? Kako je pozvati hitnu pomoć gluhoj osobi? Upravo zbog toga diskriminacija gluhih vidljiva je u situacijama koje su nama, čujućima, posve normalne i uopće ne razmišljamo o njima", dodaje Perković.

Autorice filma upozoravaju da, kako između čujučih osoba, tako i između gluhih postoje velike razlike. "No srž je u tome da naše društvo ne čini dovoljno kako bi se svi oni osjećali ugodno u svakodnevnim situacijama", zaključuje Delišimunović.

Ključne riječi: diskriminacija, Restart, gluhe osobe
<
Vezane vijesti