Foto: P.T.Foto: P.T."A gle, to je tako, ima netko drugi ako ti nećeš". S ovom se izjavom susreo velik broj studenata i studentica, a susretat će se i svaka sljedeća generacija ukoliko se studenti ne zauzmu za svoja radnička prava - zaključak je tribine o studentskom radu, koja je u četvrtak održana na Fakultetu političkih znanosti.

Klub studenata fakulteta političkih znanosti u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske organizirao je tribinu o položaju i problemima učeničkog i studentskog rada. Nije slučajno što je tribina održana dva dana uoči Marša mladih za radnička prava, koji će se održati sutra, 15. listopada, a okupljanje počinje u 16 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Želja je detektirati i osvijestiti što veći broj ljudi o nesigurnim radnim odnosima u kojima se mlade osobe redovito nalaze te probleme s kojima se mladi susreću na tržištu rada.Studentski ugovor nije dovoljno zakonski definiran da bi bio u stanju studentu/ici pružiti pravu vrstu zaštite od različitih vrsta malverzacija i eksploatacije

Sudionici/e panela bili su Ana Kuzmanić, novinarka i urednica portala H-Alter, Aleksandar Šušnjar, aktualni član Izvršnog odbora Europske studentske unije i bivši predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, Mateja Gredelj, članica Upravnog odbora Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti te Karlo Kralj kao moderator i predstavnik Mreže mladih Hrvatske.

Ulazeći u problematiku studentskog rada Gredelj je na temelju vlastitog iskustva istaknula najučestalije probleme s kojima se studenti susreću tijekom rada. Neki od tih problema su: nedefinirano i krivo navedeno radno vrijeme, velika sloboda poslodavaca pri ugovaranju smjena, prodaja studentskih ugovora, vrijeđanje radnika, neprimjerena dobacivanja radnicama koja su u suštini obični seksizam plasiran u formi šale, te mijenjanje opisa posla na licu mjesta. To su samo neki od problema koji ukazuju na nekorektnost poslodavaca prema studentima i kršenja njihovih radničkih prava.

Gredelj se našla u situaciji da joj poslodavci nisu htjeli uplatiti plaću. Studentski centar je podigao tužbu za dotične poslodavce, ali je ubrzo stigla informacija da se tuži tvrtka koja više ne postoji. Tvrtci su na račun sjele porezna i razne ovrhe što je automatski značilo da nema novca za isplatu studentskog rada - ukoliko bi se odnekud i stvorio novac, prvenstveno bi trebalo otplatiti sva dugovanja, a tek nakon toga isplatiti radnike.

Kuzmanić se dotaknula konteksta Studentskog centra koji bi kao specifična institucija trebao pružiti studentima što jednostavnije, ugodnije i praktičnije studiranje. Upozorila je kako je, kroz seriju članaka o Studentskom centru, nastojeći doznati kako je došlo do dugovanja od 120 milijuna kuna, morala čekati godinu dana na odgovor u kojem se iznosi kako Studentski centar nije tijelo javne vlasti. Sve to pokazuje kako je u slučaju Studentskog centra teško govoriti o transparentnosti i sve ostaje u sferi nagađanja. U svemu tome, problem su bili i studenti koji su imali negativna iskustva sa svojim poslodavcima, ali ih iz nekih razloga nisu htjeli podijeliti.Gredelj se našla u situaciji da joj poslodavci nisu htjeli uplatiti plaću. Studentski centar je podigao tužbu za dotične poslodavce, ali je ubrzo stigla informacija da se tuži tvrtka koja više ne postoji

"Klasični sindrom straha bilo kojeg radnika, pa tako i studenta, sinonim je suzdržanost od borbe za vlastitu dobrobit", rekla je Kuzmanić. Šušnjar je istaknuo kako su, generalno gledajući, studenti smatrani jeftinom radnom snagom, a kao problem osnovnoj razini vidi nedostatak zakonske regulative. Studentski ugovor nije dovoljno zakonski definiran da bi bio u stanju studentu/ici pružiti pravu vrstu zaštite od različitih vrsta malverzacija i eksploatacije.

Šušnjar je pritom napomenuo kako za sav prihod od studentskog rada, koji je stvarno značajan (govorimo o milijunima kuna), Pravilnik propisuje da se mora reinvestirati u studentski standard. To je jako generalna formulacija i podložna je interpretacijama, pa tako postoji opcija da Studentski centar zaista tvrdi da se intenzivno reinvestira u studentski standard, ali to ne mora značiti da je o tome riječ i u praksi.

''Je li se ikad na razini Sveučilišta pokrenula priča oko studentskog rada? Studentski rad veže jako puno pitanja koja ostaju visjeti u zraku. Moje viđenje stvari je da nikog nije briga - ni Sveučilište, ni Ministarstvo, a tako ni same studente i studentice“, zaključila je Kuzmanić.

Naposljetku, valja podsjetiti na sutrašnji Marš mladih za radnička prava – u 16 sati, ispred HNK u Zagrebu!

aem_copy23267.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: studenti, prava radnika
<
Vezane vijesti